Ruitenvrouw:
van, voor en door onze leden

10 juli 2012 Een bericht ontvangen van Vera Wintermans:

Langs deze weg wil ik graag even opkomen voor onze bridgeclub, want er zijn leden die blijven provoceren. Wij staan bekend als een gezellige club en dat wil ik graag zo houden met respect voor elkaar. Ongeacht of ik zit te wachten op verslagen van bridgedrivejes bij mensen thuis, is het onderwerp chapeau bij mij verkeerd gevallen. Niemand is verplicht lid te zijn of te blijven, als je het niet meer naar je zin hebt in onze club, ben je vrij om te gaan. Dus wordt volwassen en schei uit met modder gooien en personen onterecht te beschadigen. Dat is pas schande! Een tip voor diegenen die een nieuwe club oprichten: noem het geen EENDRACHT maar TWEEDRACHT want dat wordt door jullie gezaaid.

Vera Wintermans


10 juli 2012 Een bericht van 2 prijswinnaars Aspergedrive 2012:

Toos Kersten en Louise de Vries zijn tijdens de 28ste Aspergedrive 2e geworden in de Donkerblauwe Groep, en hadden gekozen voor de dinerbon van Wokrestaurant Molenzicht te Heijen. Inmiddels hebben zij de bon al verzilverd, en het was erg gezellig en lekker. Beide heren op de foto hadden geluk dat zij mee mochten.


26 april 2012 Overlijden Mw. Annie Rijk

Donderdag avond 26 april 2012 is ons clublid Annie Rijk overleden.
Annie was sinds 1990 lid van de Bergense Bridge Club. Al die jaren heeft ze gespeeld met Maria Vloet.
Annie vond het bridgen wel leuk, maar genoot nog veel meer van alles er om heen, de contacten met de andere leden, het gezellig napraten.
Gedurende vele jaren was ze lid van de feestcommissie, waar ze bijzonder gewaardeerd werd door haar creatieve geest. Zij had altijd leuke ideeën om de zaal op te sieren en de leden te verrassen.
Heel wat uren heeft de feestcommissie doorgebracht in de serre bij haar huis, om de voorbereidingen voor de feestdrives te treffen.
Befaamd was haar tasje, waarin touwtjes, speldjes en andere "gereedschappen' zaten, die mogelijk nodig konden zijn.
We zullen Annie missen!

We wensen Piet, de (schoon)kinderen, kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte om dit verlies te verwerken.

Dinsdagavond is in de Petruskerk in Bergen om 19:30 uur de avondwake. Daarna is er tot 21:00 uur gelegenheid afscheid van Annie te nemen in de inpandige Mariakapel. De Afscheidsdienst wordt gehouden op woensdag 2 mei om 10:30 uur, ook in de Petruskerk in Bergen. Daarna volgt de begrafenis op het kerkhof aan de Oude Kerkstraat in Bergen.


23 april 2012 Overlijden van Jörg Koss, echtgenoot van Truus Koss

In het afgelopen weekend hebben wij bericht ontvangen van het overlijden van Jörg Koss, de echtgenoot van ons clublid Truus Koss.
Hij was al enkele maanden ziek, had alvleesklierkanker en is donderdag overleden.

De begrafenis is dinsdag om 14:00 uur in de kerk van Asperden (bij Goch) Duitsland.
Wij wensen Truus en haar familie, heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


24 februari 2012 Overlijdensbericht van Ton Wijnhoven:

Een aantal van onze leden zullen hem kennen van het zondagmiddagbridge bij Ria van de Hurk, en ook leden die weleens bridgen in Arcen of Velden zullen hem daar ongetwijfeld zijn tegengekomen.
Klik hier voor de foto van Ton zoals vermeld op de rouwkaart.

Ton had al lange tijd problemen met zijn gezondheid en op 24 februari 2012 is hij overleden.
Klik hier voor de tekst zoals vermeld op de rouwkaart.

Wij wensen zijn vrouw Annie en verdere familie middels deze weg, nog heel veel sterkte toe.15 oktober 2011 Een bericht van 2 prijswinnaars Aspergedrive 2011:


Aspergedrive 27 mei 2011

Tijdens de gezellige 27e Aspergedrive hebben Rieky Creemers en Maria Vloet de eerste prijs gewonnen in lijn zwart met 64,33%. Dus mochten wij als eerste kiezen uit de vele enveloppen die op de prijzentafel lagen. Wij kozen voor Restaurant la Casquette in Milsbeek, en het bleek een goede keuze. Rieky en ik hadden van te voren (dat doen we al jaren) met Corry, Agnes en Irma afgesproken, als wij prijs hebben mogen jullie mee. En om de pret nog groter te maken gaan onze partners ook mee.
1 juli was het zover. We togen met 10 personen naar Milsbeek, waar wij zeer hartelijk zijn ontvangen, heerlijk hebben gegeten en gedronken, en veel gelachen. Wij danken het aspergecomité dat dit restaurant er bij zat en danken jullie ook voor het vele werk dat jullie gedaan hebben, en zeggen graag tot het volgende jaar tijdens de 28e Aspergedrive.

Met groet, Rieky Creemers en Maria Vloet.

20 september 2011 Overlijden Mw. Mary-Ann Paulussen:

Op zondag 18 september 2011 ontvingen wij het verontrustende nieuws dat Mary-Ann getroffen was door een hartstilstand, en daarna ook nog door een hartinfarct. Dit op het moment dat zij herstellende was van een gebroken heup, opgelopen tijdens een val. Dinsdag 20 september bereikte ons al het droevige nieuws dat Mary-Ann op maandagavond, iets voor 24.00 uur, was overleden.
Mary-Ann is 70 jaar geworden. Samen met haar echtgenoot Toon, is Mary-Ann in het seizoen 1989/1990 lid geworden van onze club. In de jaren negentig is zij ook nog een aantal jaren lid geweest van het bestuur, als secretaris. Bridgen was heel belangrijk voor Mary-Ann. Vaak ging ze er voor op reis, om een gezellig bridgeweekend te hebben. Maar ook tijdens het bridgen op de donderdagavond of de maandagmiddag was ze van de partij. Het maakte haar eigenlijk niet uit wie haar bridgepartner was, meestal eindigde ze toch hoog in de stand. Met het overlijden van Mary-Ann heeft onze club een zeer gewaardeerd lid verloren.

De uitvaartdienst voor Mary-Ann wordt gehouden op zaterdag 24 september om 13:30 uur in de St. Petruskerk in Bergen (grote kerk). Daarna is de begrafenis op het R.K. Kerkhof in Afferden, waar Mary-Ann zal worden bijgezet in het graf van Toon.

Wij wensen de familie van Mary-Ann, heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.

Zaterdag 24 september hebben we afscheid genomen van Mary-Ann Paulussen tijdens de kerkdienst in de St. Petruskerk te Bergen. Naast familie en vrienden, waren er gelukkig ook veel leden van onze club aanwezig. Door Ria van de Hurk is er een heel mooi "In Memoriam" voorgelezen. Dit is inmiddels ook op deze website geplaatst.
Lees hier het In Memoriam over Mary-Ann17 september 2011 Uitslagen en verslag van de 17e Venrayse Kroegentocht:

Van Mieke Bosmans hebben wij het volgende korte verslag ontvangen over de 17e Venrayse Kroegentocht:

Op 17 september 2011 werd alweer de 17e kroegentocht gehouden in Venray.
De start was zoals elk jaar in dansschool Jansen, die een ware gedaanteverandering ondergaan heeft en een nieuwe, moderne uitstraling heeft gekregen. Zelfs de naam is gewijzigd en is nu Anno '54.

De organisatie had alles weer perfect voor elkaar en dus konden 194 bridgeparen genieten van 32 leuke spellen, veel nieuwe en oude contacten en de gastvrije horeca van Venray.
Ook dit jaar waren de weergoden ons allen welgezind en hoefden we geen gebruik te maken van de meegebrachte paraplu's.
Vanuit Bergen was een grote schare bridgers aangetreden, veelal in gelegenheidscombinaties. Maar sommige van die samengestelde paren zien we ieder jaar weer, en enkele zijn inmiddels duidelijk op elkaar ingespeeld.
Dat bleek wel uit de uitslag:
Wiel en zijn broer en ook Henk en zijn broer speelden de sterren van de hemel.
Volgens de wedstrijdleider hebben Wiel en Leo zelfs het echtpaar Prinsen, dat tot de laatste ronde op de eerste plaats stond, van de overwinning afgehouden en zo belandde dit paar slechts op de 4e plaats.

Thera van Erve was met haar partner de hoogst geëindigde BBC'er, op de 14e plaats, direct gevolgd door de broers Wiertz en de broers Bosmans.
Prijzen waren er ook voor Wil ten Horn en Rietje van der Mast op plaats 40.
Poedelprijzen vielen dit jaar (gelukkig) niet in Bergen.

Uitslag van de Bergense paren en leden:

14: 59,67% Thera van Erve - Mw. Klein
15: 59,41% Wiel Wiertz - Leo Wiertz
16: 59,31% Henk Bosmans - Pieter Bosmans
21: 58,70% Mieke Bosmans - Vera Wintermans
40: 55,57% Wil ten Horn - Rietje van der Mast
47: 54,68% Loes Geominy - Annette Leijten
51: 54,43% Hans van Kampen - Ali Schentke
86: 51,56% Annie Cremers - Thea Peeters
99: 50,34% Arie Jongkind - Toos van de Kooi
117: 48,76% Jac Kersten - Christa van der Lint
118: 48,50% Toos Kersten - Louise de Vries
122: 48,07% Tinke Woodford - Keith Woodford
134: 46,84% Petra Heinekamp - Jan Heinekamp
136: 46,72% Miets Verstappen - Maria Vloet
149: 44,46% Betty Janssen - Dora van de Logt
163: 43,21% Jan van der Meer - Thei Welbers
167: 42,94% Agnes de Best - Mariet Koppes
174: 41,98% Miep Jennissen - Jan Jennissen
176: 41,46% Els Bovee - Birgit Fraaije

Voor een totaaluitslag en de spelverdelingen verwijs ik u graag door naar de website van Ton Lenards: www.lenards.org.


9 september 2011 Dankwoord Jan Wijnhoven:

Op 9 september 2011 is er door Jan Wijnhoven een berichtje geplaatst op ons Gastenboek. Omdat er waarschijnlijk maar heel weinig leden op ons gastenboek kijken, plaatsen wij het bericht van Jan daarom nog maar even op onze website:

Bridgeclub bedankt.
Een dezer dagen werd ik bezocht door Anja Jansen, die namens de bridgeclub, mij herinnerde aan het feit dat ik in juli 75 jaar ben geworden. Zij kwam met een leuke attentie en ik was blij verrast. Daarom, dank je wel Bridgeclub.01-04-2011 Overlijden Dhr. Wim Jansen:

Donderdag 31 maart 2011 hebben wij het trieste bericht ontvangen, dat woensdagavond na een langdurig ziekbed, ons zeer gewaardeerd clublid Wim Jansen is overleden. Wim is 68 jaar geworden en was samen met zijn vrouw Anja lid van onze club sinds het seizoen 2002/2003. Voor Wim was de gezelligheid tijdens het bridgen belangrijker dan het resultaat. En na afloop van het bridgen kon hij aan de bar nog lekker nagenieten van een glaasje whisky. En dan vertelde hij vaak over de tijd toen hij nog samen met Anja in het buitenland woonde, omdat hij daar zijn werk had. In februari 2009 is hij voorzitter van onze club geworden, na het overlijden van toenmalig voorzitter Bob Schentke. Maar al vrij snel heeft hij deze functie weer neer moeten leggen, omdat hij ernstig ziek werd.

Tot aan het laatste moment bleef Wim de bijzondere man die hij zijn leven lang was.
Wim is thuis. Hier heeft u gelegenheid persoonlijk afscheid van hem te nemen op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 19.00 uur.
De crematiedienst zal plaatsvinden op dinsdag 5 april 2011 om 11.00 uur in het crematorium Boschhuizen, Spurkterdijk 40 te Venray..

Wij wensen Anja, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


04-03-2011 Bedankje van Jac Kersten:

Geacht bestuur en leden van onze gezellige Bergense Bridge Club.

Hartelijk dank voor de cadeaubon die ik voor mijn 75ste verjaardag heb mogen ontvangen. 'n Pleister op de wonde voor 't ouder worden!
Ik wens jullie, óók namens Toos een Gezellig Carnaval toe, Jac.


26-02-2011 Geslaagd Bridgeweekend in Driebergen, Utrecht:

DE WINNAARS:


Op vrijdag 18 februari 2011 zijn er 67 personen richting Driebergen gereisd, alwaar zij een zeer geslaagd en gezellig bridgeweekend zouden gaan beleven. Heel veel leden en niet-leden van onze club waren weer van de partij, en een aantal van hen gingen dit keer voor het eerst mee. Dit alles vond plaats in Hotel Bergse Bossen.
Niet alle deelnemers waren bridgers, in totaal waren er 62, die verdeeld over 2 groepen van 16 en 15 paren maar liefst 2 avonden hebben gebridged.
Overdag was er gelegenheid om zelf activiteiten te gaan doen: bijv. een bezoek brengen aan Slot Zeist of Huize Doorn, winkelen en musea bezoeken in Utrecht, een bezoek aan de mooie plaats Amersfoort, of naar Kasteel Drakensteyn. Maar ook een bezoekje brengen aan familie die toevallig in de buurt woonde behoorde tot de mogelijkheden. En voor een lekkere wandeling kon men terecht in de Bossen van Driebergen. Uiteraard was de gehele omgeving, de "Utrechtse Heuvelrug", al de moeite waard om hier doorheen te rijden. Het hele weekend waaide er een fris windje, maar ook het zonnetje kwam er geregeld door. Gelukkig geen regen of sneeuw!
En over het hotel waren er eigenlijk alleen maar complimenten. Mooie kamers, zeer vriendelijk personeel en lekker eten. Maar bovendien was er ook een gezellige bar aanwezig!!!!
Het zou fijn zijn als een aantal deelnemers nog de moeite zouden willen nemen om een kort verslag te schrijven over hun belevenissen. Zodra ik deze ontvangen heb, kunt u ze hier lezen. De foto's zijn inmiddels toegevoegd.
De uitslagen en foto's van het bridgeweekend vindt u hier.


12-02-2011 Bedankje van Netty van Lier:

Via deze weg wil Netty van Lier iedereen bedanken voor alle hartverwarmende reacties, die ze van alle clubgenoten de afgelopen weken heeft ontvangen. De vele clubleden die aanwezig waren tijdens de crematieplechtigheid en kaarten die zij heeft ontvangen, waren een enorme steun in het verwerken van het verlies.


21-01-2011 Service Ophaaldienst Bergense Bridge Club:

Beste clubleden,

met ingang van heden heeft de Bergense Bridge Club nu ook een Service Ophaaldienst. De bedenker en coördinator is ons clublid Arie Jongkind.
Uitgangspunt voor deze service is, dat de leden van de BBC die:
1) Slecht ter been zijn.
2) Door weersomstandigheden niet kunnen of durven rijden met hun vervoermiddel (denk aan winterse omstandigheden).
3) Door een lichamelijk ongemak of gebrek niet mogen of kunnen deelnemen aan het verkeer (denk aan een beenbreuk of dergelijke).
4) Het vervoermiddel waarmee men naar de bridgedrive wilde komen weigert dienst te doen.
5) Andere bijzondere omstandigheden.

kunnen gebruik maken van de aangeboden servicedienst, als ze door boven vermelde omstandigheden niet kunnen deelnemen aan een bridgeavond of bridgemiddag.

Inmiddels hebben verschillende leden zich bereid verklaard mee te willen werken bij het ophalen van leden die om vermelde redenen niet kunnen komen bridgen.
Bel uw coördinator Arie Jongkind, tel. 0485-340303, geef uw telefoonnummer door waaronder u te bereiken bent en deze zal er voor zorgen dat u wordt opgehaald.

Het criterium is dus: door genoemde omstandigheden niet kunnen komen maar wel graag bridgen!!!


08-01-2011 Overlijden Dhr. Henk van Lier:

Heden morgen 8 januari 2011 hebben wij het trieste bericht ontvangen, dat gisteravond toch nog vrij plotseling, ons zeer gewaardeerd clublid Henk van Lier is overleden. Henk voelde zich sinds enkele weken niet goed en een aantal dagen geleden is hij in het ziekenhuis opgenomen o.a. vanwege hartklachten. Henk is 64 jaar geworden en was samen met zijn vrouw Netty lid van onze club sinds het seizoen 2006/2007. Henk was sinds een aantal jaren tevens bestuurslid, en heeft met de Technische Commissie geregeld meegedacht en gediscussieerd over allerlei technische zaken, reglementen etc..

De crematiedienst zal plaatsvinden op vrijdag 14 januari 2011 om 10.00 uur in de kleine aula van crematorium "Rijk van Nijmegen", Schoenaker 12 te Beuningen Gld..

Wij wensen Netty en kinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


23 december 2010 Kerstgedicht uit Kerstdrive 2010:

Het gedicht Ik heb een wens

Ik heb een wens voor iedereen,
een mooie kerst met lieve mensen om je heen.
Mensen die van je houden om wie je bent,
en in wie je misschien een stukje van jezelf herkent.
Laat merken dat je om die mensen geeft,
dat je samen met hen iets moois beleeft.
Geniet van de warmte die dit alles brengen kan,
en maak er een gezellig en fijn kerstfeest van!23 november 2010 Bedankje van Arie Jongkind:

Via dit berichtje wil ik het bestuur en de leden van de bridgeclub van harte bedanken voor de aandacht en het leuke cadeau, dat ik voor mijn 65e verjaardag mocht ontvangen. Uit de reacties blijkt maar weer eens wat voor een leuke en gezellige club het eigenlijk is. Ik hoop dan ook dat ik nog jaren deel mag blijven uitmaken van deze vereniging. Nogmaals bedankt.

Met vriendelijke groet, Arie Jongkind.


29 september 2010 Een bericht van Therese Jacobs in ons Gastenboek:

Feestcomite, bridgeclub,
dank voor de gezellige, sfeervolle en supergoed georganiseerde feestdrive(40-jarig bestaan) van afgelopen zaterdag!


27 september 2010 Dankwoord Vera Wintermans:

Op 27 september 2010 is er door Vera Wintermans een berichtje geplaatst op ons Gastenboek. Omdat er waarschijnlijk maar heel weinig leden op ons gastenboek kijken, plaatsen wij het bericht van Vera daarom nog maar even op onze website:

Aan alle lieve mensen van de bridge-club,

Langs deze weg wil ik bestuur en leden danken voor de vele bloemen, kaarten en goede wensen die ik heb gekregen tijdens mijn ziek zijn. Het doet je goed te weten dat zovele met je meeleven. Gelukkig is alles nu achter de rug en kijk ik uit naar de bridge-avonden. Op 21 oktober hoop ik iedereen te ontmoeten. Nogmaals dank.
Vera Wintermans28 september 2010 40-jarig Jubileumfeest:


Op zaterdag 25 september 2010 heeft de Bergense Bridge Club haar 40-jarig Jubileum gevierd. Monopoly-Bridge (34 paren bridgen met feesteuro's), een heerlijk barbecue-buffet, entertainment van "Anja en Tanja", maar vooral het plezier en de gezelligheid, waren de ingrediënten van een zeer geslaagd jubileumfeest. Via onderstaande link kunt u een verslag lezen van Mieke Bosmans (dit verslag is tevens opgestuurd naar de plaatselijke kranten), maar ook kunt u het jubileum-lied nog eens zingen en de uitslagen van de prijswinnaars bekijken. En natuurlijk zijn er foto's, heel veel foto's, maar liefst 156 stuks. Middels deze weg wensen wij u veel lees- en kijkplezier.
Hier vindt u alles over het 40-jarig Jubileumfeest.


19 september 2010 Uitslagen en verslag van de 16e Venrayse Kroegentocht:

Van Mieke Bosmans hebben wij het volgende korte verslag ontvangen over de 16e Venrayse Kroegentocht:

16e kroegentocht Venray 18 september 2010

Op 18 september 2010, 66 jaar nadat dankzij de Operatie Market Garden een deel van Zuid Nederland bevrijd was, werd Venray overspoeld door bijna 400 bridgers. Ook zij wilden de strijd aanbinden en winnen, maar eigenlijk was het hoofddoel een hele prettige dag in een mooie omgeving samen met heel veel aardige en gezellige mensen. En dat is gelukt.

Hoe ze het voor elkaar krijgen weet ik niet, maar alweer waren de weergoden de organisatie zeer ter wille. De hele dag konden we genieten van een lekker zonnetje, waardoor we zelfs tussen het bridgen door een terrasje konden pikken.
Iedereen speelde 8*4 spellen. Tussendoor kon iedereen genieten van een lekkere lunch bij één van de deelnemende restaurants. Rond 18:00 uur was de uitslag in Dansschool Jansen.

Onze club was goed vertegenwoordigd met maar liefst 15 paren. De uitslag bracht voor het eerst sinds jaren weer een Bergs paar bij de eerste 10. Dit huzarenstukje leverden Toos van de Kooi en Arie Jongkind. Daar had Arie vermoedelijk niet op gerekend want hij was al op weg naar huis met zijn Trees.
Vanaf plaats 20 heeft ieder tiental prijs en zo vielen nog eens 4 Bergse paren in de prijzen.

Maar eigenlijk had iedereen prijs, want we konden allen terugkijken op een zeer geslaagde dag!

De uitslag:

8: 62,58% Arie Jongkind - Toos van de Kooi
44: 54,57% Ria van de Hurk - Mary-Ann Paulussen
50: 54,06% Toos Kersten - Louise de Vries
64: 52,80% Annie Cremers - Thea Peeters
66: 52,50% Wiel Wiertz - Leo Wiertz
84: 51,59% Miets Verstappen - Maria Vloet
90: 51,36% Hans van Kampen - Ali Schentke
98: 50,53% Els Bovee - Birgit Fraaije
103: 50,22% Mieke Bosmans - Gijs Verweij
122: 47,82% Betty Janssen - Dora van de Logt
125: 47,77% Miep Jennissen - Jan Jennissen
126: 47,73% Corrie Berends - Irma Faas
135: 46,06% Marijke Klaverdijk - Sybille Parijs
150: 43,54% Henk Bosmans - Pieter Bosmans
160: 41,45% Agnes de Best - Mariet Koppes

Voor een totaaluitslag en de spelverdelingen verwijs ik u graag door naar de website van Ton Lenards: www.lenards.org.


17-09-2010 Nog een bericht van 2 prijswinnaars Aspergedrive 2010:

Afgelopen woensdag, 15 september 2010, zijn Dinie en ik naar Maeszicht van Ria en Nico van de Hurk geweest. Buiten was het herfstachtig maar binnen aangenaam warm in alle opzichten. Tijdens de Asperge Bridgedrive hebben Dinie en ik de eerste prijs gewonnen in de Zwarte Groep.


Met een bloemetje voor Ria, als dank voor de beschikkingstelling van een prijs, zijn we afgereisd naar Aijen. Daar wachtte ons een warm ontvangst. De kookkunst van Nico is alom bekend. Wij zijn getrakteerd op een 3 gangen menu met alles erop en eraan. Drankjes en koffie inclusieve.
Dit restaurant kunnen wij dan ook aanbevelen aan de enkele mensen die het nog niet kennen. Ria en Nico bedankt!

Dinie Wijnhoven en Sybille Parijs


26-08-2010 Bergense Bridge Club bestaat 40 Jaar!!!:Het is feest bij de Bergense Bridge Club. Op 1 september 2010 bestaat onze club 40 JAAR!! Natuurlijk zal dit uitbundig gevierd gaan worden. Het feestcomité is drukdoende bezig geweest om een mooi feestprogramma te bedenken. Hieronder volgt een beknopt overzicht van het feestprogramma:

Uitnodiging voor het feest van het 40-jarig bestaan van de BBC:
zaterdag 25 september 2010 in Den Asseldonk te Nieuw-Bergen
13.30 uur Aanvang met koffie en gebak
14.00 uur Bridgen
17.00 uur Intermezzo
18.00 uur Diner
19.30 uur Intermezzo
21.00 uur Einde

Uw eigen partner (privé) is uiteraard welkom vanaf 17.00 uur tot einde feest, tegen een betaling van 25,00 euro. Dit bedrag dient u van te voren te voldoen aan Juup Nijsen. Uw partner kunt u opgeven bij Birgit Fraaije. Bij verhindering voor de hele dag, voor het bridgen of voor het eten, a.u.b. afmelden bij Birgit. En leden die voor het bridgen een partner zoeken, kunnen dit ook bij Birgit opgeven.


20-08-2010 Bericht van 2 prijswinnaars van de Aspergedrive 2010:

Ieder jaar kunnen de groepswinnaars van onze Aspergedrive kiezen uit verschillende dinerbonnen, welke ter beschikking zijn gesteld door gerenommeerde restaurants uit onze omgeving. Bij de prijswinnaars waren gelukkig ook een aantal clubleden. Toos Kersten en Louise de Vries waren als paar één van de gelukkigen. Zij hadden gekozen voor de dinerbon van Eethoeve de Boogaard te Geijsteren ter waarde van euro 50,00. Afgelopen vrijdag 20 augustus 2010 was het dan zover, tijd om deze bon maar eens te gaan verzilveren. Hun echtgenoten Kees de Vries en Jac Kersten (tevens clubleden, en zelf laatste geworden in hun groep) hadden het geluk dat ze ook mee mochten. En zoals u op onderstaande foto kunt zien laat vooral de "gewichtige" heer uit dit gezelschap het zich weer lekker smaken. Toos en Louise willen via deze weg nogmaals het asperge-comité bedanken voor de organisatie.
11-05-2010 Clubleden geslaagd voor CLA examen:

Tijdens de algemene ledenvergadering van februari dit jaar, is er een oproep gedaan aan de leden om een opleiding te volgen tot Clubleider A. Vier leden hadden zich hiervoor opgegeven. Hans van Kampen, Juup Nijsen en Wiel Wiertz hebben de opleiding gevolgd namens onze club, en ons clublid Mariet Dragt heeft het namens bridgeclub Brica uit Arcen gedaan. Op zaterdag 24 april 2010 was het examen. Hiervoor hadden ze al een proefexamen gedaan en ze zouden hier ook voor geslaagd zijn.
Maar begin mei hebben ze allemaal de uitslag gekregen van het echte examen, en gelukkig zijn ze allemaal geslaagd. In totaal waren er 10 kandidaten waarvan er 9 geslaagd zijn.

Hier volgen de resultaten:

Hans van Kampen 41 punten
Juup Nijsen 41 punten
Wiel Wiertz 40 punten
Mariet Dragt 33 punten

Wij feliciteren Mariet, Hans, Juup en Wiel met het behalen van hun diploma. Nu gaan voor de opleiding CLB!!! Inmiddels zijn ze allemaal beloond met een prachtige plant.


19-02-2010 Gezellige Arcense Carnavals Bridgedrive:

Dinsdag 16 februari 2010, werd in een gezellige sfeer gebridged door diegenen die liever aan de kaarttafel zitten dan meelopen in de polonaise. Uit heel de regio waren 36 paren van uiteenlopend niveau naar Alt Arce gekomen om te genieten van een heerlijk buffet, een prachtige ambiance aan de Maas, en 24 spelletjes bridge. De Bergense Bridge Club was goed vertegenwoordigd. Het werden echter geen bergense onder-onsjes, want Keith had ons zo ingedeeld dat we elkaar niet tegen kwamen. Dankzij de kastjes was de uitslag er gelijk na afloop en zo konden we tegen elven, allemaal met een fles wijn als prijs voor het deelnemen, naar Bergen en elders teruggaan. De eersten in hun lijn kregen bovendien een Brunchbon van Alt Arce en dat waren in de A-lijn onze clubleden Toos van de Kooi en Mieke Bosmans.
Met die kastjes ging het trouwens bijna fout, want op het laatste moment moest er nog een tafel bij geplaatst worden en zoveel kastjes heeft Brica niet. Dus in aller ijl is er uit Bergen nog een reservekastje gehaald (Ria, bedankt) waardoor alles toch goed kwam.
Ja, een goede buur is heel wat waard!
De uitslag van de Carnavalsdrive leest u hier .


16-02-2010 Clublid benoemd tot "Erddenneke van het Jaar":

Ieder jaar wordt er door de carnavalsvereniging "De Erdmennekes" uit Bergen een Erdmenneke of Erddenneke van het Jaar gekozen. Dit gebeurt altijd tijdens de Carnavalsmis in de St. Petruskerk te Bergen LB. Hij of zij die veel verenigings- of vrijwilligerswerk verricht kan hiervoor in aanmerking komen. Dit jaar heeft de speciale commissie die deze moeilijke keuze moest maken, gekozen voor ons clublid Anja Jansen.
In het verleden heeft Anja o.a. veel verenigingswerk verricht voor onze plaatselijke hocky- en tennisclub, en wat veel mensen ook niet weten is dat zij veel vrijwilligerswerk doet in de gezondheidszorg. Dit betreft voornamelijk stervensbegeleiding en begeleiding van gehandicapten. Anja is overigens niet het eerste clublid die deze benoeming heeft gekregen. In 1994 was het Thei Welbers, in 1997 ons erelid Jan Mulder en in 2001 Jac Kersten. Wij feliciteren Anja met haar benoeming tot "Erddenneke van het Jaar". Zodra de foto's binnen zijn, worden ze op deze website geplaatst.


Verder staan er ook foto's op de website van de St. Petrusparochie Bergen:
Klik hier ook voor foto's van o.a. Anja en Wim.


06-02-2010 Geslaagd Bridgeweekend in Waalwijk, Noord-Brabant:

DE WINNAARS:


Netty en Henk van Lier in de A-lijn          Mieke Bosmans - Vera Wintermans in de B-lijn

Op vrijdag 29 januari 2010 zijn er 64 personen richting Waalwijk gereisd, alwaar zij een zeer geslaagd, gezellig en sneeuwrijk bridgeweekend zouden gaan beleven. Heel veel leden van onze club waren weer van de partij, en een aantal van hen gingen dit keer voor het eerst mee. Dit alles vond plaats in Hotel Waalwijk.
Niet alle deelnemers waren bridgers, in totaal waren er 60, die verdeeld over 2 groepen van 16 en 14 paren maar liefst 2 avonden hebben gebridged.
Overdag was er gelegenheid om zelf activiteiten te gaan doen: bijv. een bezoek brengen aan het centrum van Waalwijk of aan het Schoenenmuseum. Velen hebben ook een bezoek gebracht aan Den Bosch of aan het oude vestingstadje Heusden. Vrijdag was het weer ronduit slecht door de vele regen, maar later veranderde dit in een dik pak sneeuw. Zaterdag begon gelukkig zonnig, waardoor de omgeving in combinatie met de sneeuw, veranderde in een prachtig uitziend geheel. Op zondag zijn een aantal deelnemers nog naar de vlooienmarkt van Waalwijk geweest, maar dit viel een beetje tegen.
En in het algemeen was iedereen ook zeer tevreden over het hotel. Mooie kamers, lekker eten en een vriendelijke bediening.
Inmiddels zijn er een heleboel foto's op de website geplaatst, en van Annie Zweekhorst en Mieke Bosmans hebben we een verslag mogen ontvangen. Maar ik nodig ook andere deelnemers uit om eens een keer een bijdrage te leveren, zodat het niet altijd dezelfde mensen hoeven te zijn.

De uitslagen, foto's en de verslagen van het bridgeweekend vindt u hier.


04-02-2010 De Algemene Ledenvergadering d.d. 4 februari 2010:

Op donderdag 4 februari 2010 is de Algemene Ledenvergadering gehouden. De opkomst van de leden was vrij hoog, en zelfs na afloop van de vergadering waren er nog 30 paren die wilden bridgen. De vergadering stond ook dit jaar weer onder leiding van "technisch interim voorzitter" Jac Kersten, dit in verband met het vacant zijn van de voorzittersfunctie. De vergadering is verder zonder problemen verlopen. Middels deze weg willen wij Jac nogmaals bedanken voor het leiden van deze vergadering.
Natuurlijk is er ook een nieuwe voorzitter van onze club bekend geworden. Jan Jennissen heeft toegezegd dat hij deze functie graag wil gaan vervullen. Verder is er in de vergadering ook een nieuwe secretaris gekozen omdat Irma van Kortenhof had aangegeven te willen stoppen. Als nieuwe secretaris is gekozen Wiel Wiertz. Daarom wensen wij Jan en Wiel heel veel succes met hun nieuwe functie.
Aan het eind van dit lopende seizoen stopt Eddy Tjan als lid van de Technische Commissie. Tijdens de vergadering is bekend gemaakt dat Keith Woodford zal toetreden tot de Technische Commissie. Inmiddels zijn de leden Hans van Kampen, Juup Nijsen en Wiel Wiertz gestart met de opleiding tot Clubleider A (CLA), waardoor zij waarschijnlijk in de loop der tijd ook kunnen toetreden tot de Technische Commissie.
Tijdens de vergadering is er ook nog een nieuw lid voorgesteld, nl. Loes Geonimy uit Nieuw-Bergen. Zij is op zoek naar een bridgepartner. Via deze weg heten wij Loes van harte welkom op onze club.
Hier vindt u de uitslagen van de jaarvergadering.


15-01-2010 Jaarlijkse Districtsdag op zondag 28-02-2010:

Op zondag 28 februari 2010 zal weer de jaarlijkse Districtsdag van het district Noord & Midden Limburg worden gehouden in Cultureel Centrum De Zaal in Heythuysen.
Als u interesse heeft in dit evenement, dan kunt u zich opgeven bij Irma van Kortenhof, omdat we één totaal opgave zullen doen. De inschrijving dient gedaan te worden voor maandag 22 februari 2010.
Het inschrijfgeld is 15,-- euro per paar, inclusief lunch en dient voldaan te worden aan de zaal.
Meer informatie over de districtsdag 2010 kunt u hier lezen.


30-12-2009 Promotiefilm over de Bridge-sport:

Onlangs is er door Omroep 3ML uit Heythuysen een promotie film gemaakt over bridgen. Deze film is opgenomen bij Bridgeclub Leudalkwartier te Heythuysen. Het doel van deze film is om mensen enthousiast te maken om ook bridgen te gaan leren. Het is zeker de moeite waard om deze film eens te bekijken. We hebben toestemming gekregen van Omroep 3ML om deze film door te linken.
Hier kunt u de promotiefilm over de sport "bridge" bekijken.


02-12-2009 Een reactie van troostprijs-winnaars "Aspergedrive 2009":

Massage bij Jan Rosenberg,

Ellen Burgers en ik waren de gelukkigen voor een mooie troostprijs van de aspergebridgedrive 2009, een massage bij Jan Rosenberg.
Woensdag 14 oktober zijn we er geweest en het was de moeite waard, heerlijke massage.
Eerst ging Ellen op de massagetafel. Rustige sfeermuziek op de achtergrond, geurkaarsjes aan.
Jan deed zijn werk zorgvuldig, krachtig en professioneel, je zag Ellen goed tot ontspanning komen terwijl ik rustig zat te lezen. Een waar Rosenbergtrio!

Heb je een drukke dag/week gehad of ben je wat stijf of pijnlijk hier of daar, maak een afspraak bij Jan en alles komt goed!

Marie-Thérèse Mulder


29-11-2009 Competitie voor Damesparen seizoen 2009-2010:

Hier volgt een speciaal bericht voor alle dames van onze club,

In januari 2010 start weer de jaarlijkse Competitie voor Damesparen. Er wordt gespeeld in de Hoofdklasse en in de Eerste Klasse van het District Noord- en Midden Limburg. Voor de Eerste Klasse is de inschrijving geheel vrij, maar voor de Hoofdklasse gelden aparte regels.
De wedstrijden zullen gespeeld worden op de woensdagmiddagen 13, 20 en 27 januari + 3 en 10 februari in het Oranjehotel te Meijel. Als u hier interesse in heeft, dan dient u zich aan te melden voor 12 januari 2010 bij Lotty Tonn, tel. 0485-382160 en email retonn@hetnet.nl.

Lees alle verdere gegevens in de bijgevoegde brief.


21-11-2009 Clublid gespot tijdens Fortis Zevenheuvelenloop 2009:

Op zondag 15 november 2009 kreeg ik 's avonds een telefoontje van Henk Faassen. Hij was die dag één van de vele toeschouwers tijdens de Fortis Zevenheuvelenloop 2009 te Nijmegen. En hij had daar ons clublid Thérèse Jacobs mee zien lopen, of liever gezegd Thérèse had Henk gezien. En Henk had mij gevraagd of ik dit bericht op de website wilde plaatsen. Omdat ik toch wel nieuwsgierig was naar de belevenissen van Thérèse, heb ik haar om een reactie gevraagd:

Oké Gijs hier gaat ie,
ik ben dus gespot tijdens de zevenheuvelenloop maar die spotter zag ik en ik riep "hoi Henk", ja en toen zag hij mij.
Waarom ik weer de zevenheuvelenloop loop is gekomen door de vriendin van onze Kasper. Die zei: kom op Treske loop gezellig met me mee, daar heb ik onwijs veel spijt van gehad want ik dacht steeds - waarom ga ik dat eind lopen, ik vind 10 km genoeg.
Twee jaar geleden heb ik hem gelopen met een vriendin en mijn besluit stond vast NOOIT MEER! Maar voor je schoondochter doe je veel, dus ook dit. Dat betekende dus veel trainen en dat lukte voor een vrouw van bijna 57 jaar erg goed. Met tegenzin reed ik naar Nijmegen en hoopte maar dat de stortregen door zou zetten, want maanden lang had ik geroepen dat ik niet in de regen zou gaan rennnen. Maar de Nijmegen was het droog en zelfs de zon kwam een beetje door dus rennen moest. 15 kilometer met 7 heuvels erin heb ik dus gerend in 1 uur en 42 minuten, 2 minuten sneller dan 2 jaar geleden, tjakka, en dat voelt goed.
Volgend jaar weer? Wie zal het zeggen, ben wel weer gaan rennen deze week!!!!


Wij feliciteren Thérèse met dit zeer sportieve succes. Zij had startnummer 17530.
Hier kunt u de finish van Thérèse bekijken.


21-11-2009 Start Bridgecursus januari 2010:

Beste mensen,

in januari 2010 begint de bridgecursus Berry Westra Deel 3.
Deze cursus is bedoeld voor mensen die de vervolgcursus hebben gedaan (Deel 2) of een ruime tijd bridge spelen. De cursus is gebaseerd op het boek "Beter Bridge met Berry Westra Deel 3" (Harten Heer).

Er zijn twee mogelijke momenten om deze cursus te kunnen volgen:
- dinsdagavond om 19.30 uur, aanvang 12 januari 2010
- woensdagmiddag om 14.00 uur, aanvang 13 januari 2010.


De locatie voor de cursus is Brasserie Alt Arce, adres Raadhuisplein 16 te Arcen. Dit vindt u in het centrum tegenover het gemeentehuis. Parkeergelegenheid op het kerkplein.
Kosten voor de cursus Euro 55,00 plus Euro 10,00 voor het cursusboek, in totaal Euro 65,00.

Aanmelding of informatie opvragen kunt u doen bij:
Keith Woodford, tel. 077-4732034 of email: kwoodford@home.nl


17-11-2009 Overlijden van oud clublid Henk Witjes:

Beste Clubleden,

Afgelopen week is op 88-jarige leeftijd overleden ons oud clublid Henk Witjes. Henk was lid van onze club vanaf het seizoen 1970/1971 tot en met 1990/1991. Henk heeft ongeveer 13 seizoenen gekaart met Roel Greve, vanaf de begin tijd dus, en in bijna alle seizoenen waren zij steeds het beste paar van onze club. Daarna heeft hij nog gekaart met Dhr. van der Mast, een aantal jaren met Jan Greve en ook nog met Gé Nijenhuis. In de jaren zeventig heeft Henk veel voor onze club betekent, hij was namelijk één van de wedstrijdleiders van onze club. En ook zijn vrouw Tiny is van 1979 t/m 1986 lid van onze club geweest.
Op woensdag 18 november 2009 vindt in zeer kleine besloten kring de crematie plechtigheid plaats.


28-10-2009 Rustig en onrustig bridge:

Dit jaar heeft de Nederlandse Bridge Bond wederom, exclusief voor de aangesloten verenigingen en districten, een aantrekkelijke boekenactie.

Het beste Nederlandstalige bridgeboek 'Rustig en onrustig bridge', geschreven door Mr. Ernst Heldring, was vele jaren niet meer verkrijgbaar. Het boek is nu speciaal voor de jaarlijkse boekenaanbieding van de Nederlandse Bridge Bond eenmalig herdrukt.
'Rustig en onrustig bridge' is uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld de prijzentafel van de Sinterklaas- of Kerstdrives, of als presentje voor de clubvrijwilligers. De verenigingen betalen slechts Euro 5,00 per boek inclusief verzendkosten.


'Rustig en onrustig bridge' bevat 168 pagina's en de eerste druk werd in 1950 gepubliceerd. Dit humoristische boek heeft in de loop van de jaren nog niets aan kracht ingeboet, de thema's als dwaas, stompzinnig, creatief en humoristisch zijn nog nooit zo actueel geweest.

André Boekhorst in het voorwoord: "Ernst Heldring heeft met 'Rustig en onrustig bridge' een boek geschreven dat zonder overdrijving nu al een klassieker kan worden genoemd. Het boek stamt uit een tijd waarin het menselijke venijn en torenhoge frustaties nog in uiterst hoffelijke bewoordingen werden verpakt."
Toine van Hoof in de NRC: "Het enige Nederlandse boek dat in de buurt komt van de wereldtop van de fictionele bridgeliteratuur is 'Rustig en onrustig bridge' van Ernst Heldring. Hierin worden de schelmenstreken van Wespenstich en Natterbisz op de robberclub Rustig Vertier in geuren en kleuren beschreven."

De jaarlijkse boekenactie is exclusief voor de NBB-verenigingen. De verenigingen betalen slechts Euro 5,00 per boek (minimaal 10) inclusief verzendkosten.

Bestelvoorwaarden:
-Prijs: Euro 5,00 per stuk (inclusief verzendkosten)
-Minimum aantal te bestellen boeken: 10
-De boeken zijn alleen te bestellen per tiental: 10, 20, 30, enz.
-Betaling: het bedrag wordt afgeboekt van de rekening courant die de vereniging met de NBB heeft.
-Deze aanbieding is geldig tot de voorraad (6.000 exemplaren) is uitverkocht.
-Bij grote belangstelling kan de NBB besluiten een maximum aan het aantal te bestellen boeken in te stellen.
-De boeken zullen in november geleverd worden.

Als u interesse in deze aanbiedingen heeft, meld u zich dan zo spoedig mogelijk bij Irma van Kortenhof, email: irma.van.kortenhof@home.nl.


19 september 2009 Uitslagen en verslag van de 15e Venrayse Kroegentocht:

Van Mieke Bosmans hebben wij het volgende korte verslag ontvangen over de 15e Venrayse Kroegentocht:

Onder stralende hemel hebben weer bijna 400 bridgers (196 paren) deelgenomen aan de 15e Venrayse Kroegentocht.

Vanuit Bergen waren er bijna 20 paren, die vaak al voor de zoveelste keer meededen aan deze gezellige drive. Hier geldt zeker het motto, winnen doet niet ter zake, het is het meedoen dat belangrijk is.

Er zijn al heel wat tradities ontstaan bij deze drive. Zo speelt Henk Bosmans al jaren met zijn broer Pieter, ja ze komen ook uit Venray ook al is dat meer dan 50 jaar geleden!! Ook Wiel Wiertz speelt met zijn broer (uit Oisterwijk) en zeker niet onverdienstelijk. Ook bijna ieder jaar is Betty Janssen van de partij met Dora van de Logt.
Jan Jennissen liet zich door Miep dit jaar overhalen, ook eens mee te doen en heeft zo genoten dat hij zich al weer in wilde laten schrijven. Maar dan moeten we na afloop wel een ander terras kiezen, waar ze wel vlot willen bedienen.

Het meedoen was dus zeker een succes, maar Bergen haalde toch ook wat prijzen weg. De eerste 20 hadden prijs, nou ja daar hadden we niemand bij, maar vervolgens vielen de prijzen op de tientallen en zo gingen Thera van Erve en partner, Gijs Verweij en Mieke Bosmans (ex aequo met 90), Toos van de Kooi en Arie Jongkind met wijn en bloemen terug naar Bergen e.o.. Toos Kersten met zus Lien Reys en Agnes de Best met Anja Jansen wonnen een poedelprijs. Henk Bosmans was al buiten maar werd door Miep Jennissen teruggehaald, omdat hij het dichtst bij de 50% gescoord had. Kortom, ook het winnen liet niet te wensen over. Volgend jaar is de 16e Kroegentocht op 18 september 2010. Iedereen is uitgenodigd, maar schrijf je wel tijdig in, want er is altijd meer dan voldoende animo.

De uitslag:

33: 56,65% Echtpaar Petra en Jan Heinekamp
38: 55,99% Els Bovee en Birgit Fraaije
63: 53,71% Wiel Wiertz met broer
80: 51,97% Thera van Erve en Mw. Klein
81: 51,87% Echtpaar Tineke en Keith Woodford
85: 51,51% Annie Cremers en Thea Peeters
89: 51,24% Mieke Bosmans en Gijs Verweij
95: 50,79% Henk Bosmans en Pieter Bosmans
96: 50,78% Echtpaar Miep en Jan Jennissen
110: 49,12% Arie Jongkind en Toos van de Kooi
113: 48,61% Jan van der Meer en Annie Zweekhorst
119: 47,96% Corrie Berends en Irma van Kortenhof
121: 47,88% Mw. Verstappen en Maria Vloet
124: 47,26% Nelly Ahrens en Gerda Zwitserlood
125: 47,21% Dora van de Logt en Betty Janssen
133: 46,44% Dora Goossens - Leni Sonnemans
157: 43,19% Sybille Parijs en Dien Wijnhoven
181: 38,87% Toos Kersten en Lien Reys
194: 34,81% Agnes de Best en Anja Jansen

Voor een totaaluitslag en de spelverdelingen verwijs ik u graag door naar de website van Ton Lenards: www.lenards.org.


22-08-2009 Overlijden van Frank Greve, zoon van Tineke Greve:

Beste Clubleden en Maandagmiddag Bridgers,

Op woensdag 19 augustus 2009 is tijdens zijn vakantie, geheel plotseling overleden, Frank Greve, in de leeftijd van 39 jaar. Frank is een zoon van Tineke Greve.

U kunt op maandag 24 augustus 2009 afscheid nemen van Frank. Dit kan in het uitvaartcentrum van Monuta, Tegelseweg 210, 5912 BL Venlo tussen 19.00 en 20.00 uur. Dinsdag 25 augustus vindt om 11.00 uur de afscheidsdienst plaats in de Heilige Petrus en Pauluskerk, Burg. Gubbelsplein 1, 5944 AK Arcen, waarna hij begraven wordt op het R.K. Kerkhof in Arcen.

Wij wensen Tineke, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


28-07-2009 Verslag van 2 prijswinnaars van de Aspergedrive 2008:

Onlangs hebben wij een verslag ontvangen van Mia en Servie Bongaerts uit Boxmeer, zij waren één van de prijswinnaars van de Aspergedrive 2008.
Door omstandigheden konden zij nu pas hun bon inwisselen. Hier volgt hun verslag:


Geachte mevrouw Bosmans, beste Mieke,

Door allerlei omstandigheden later dan aanvankelijk bedoeld, hebben mijn vrouw Mia en ik vorige week vrijdag de bij de voorlaatste aspergedrive gewonnen tegoedbon bij de Hamert verzilverd. Het is voor ons een prachtige avond geworden.
We hadden tevoren gereserveerd. We werden bij binnenkomst heel hartelijk ontvangen door de heer Smits persoonlijk. We konden kiezen uit meteen aan tafel of eerst een glaasje vooraf op het maasterras. We kozen voor het zonnige terras en daar hebben we geen spijt van gehad. Daarna konden we aangeven wat we niet mochten of liever niet wilden eten. Gelukkig geen beperkingen op dit front.
Na enige tijd werden we binnen gevraagd en daar hebben we een geweldig lekker diner gehad met de nodige glaasjes wijn etc.. Na enkele uren kregen we nog een uitgebreide koffie op het terras aangeboden.
Deze voor ons hernieuwde kennismaking met de Hamert is ons zo goed bevallen, dat we van plan zijn eerstdaags het nog eens over te doen. Verder hebben we het voornemen om volgend jaar bij de Aspergedrive zodanig goed te scoren, dat we weer in de gelegenheid zijn een culinaire avond bij de Hamert te mogen kiezen.
Mede namens mijn vrouw hartelijk dank voor de mooie avond. Wilt u onze dank ook overbrengen aan de andere organisatoren van de Aspergedrive?

Met vriendelijke groet,

Servie Bongaerts


11-07-2009 Persbericht over de wateroverlast:

De stortbuien van vrijdag 3 juni hebben onder andere ook Den Asseldonk in Bergen getroffen. De kelderverdieping heeft blank gestaan, op sommige plaatsen wel tot 1.80 meter hoog.
Aangezien Den Asseldonk onderdak biedt aan diverse verenigingen, is de schade niet beperkt gebleven tot de inventaris van het gebouw. Een van de getroffen verenigingen is de Bergense bridgeclub. Een groot deel van de wedstrijdmaterialen, die allen in het souterrain bewaard werden, zijn door het water beschadigd. Het gaat dan vooral om de bidding-boxes en de speelborden met kaarten erin.


Maar, een geluk bij een ongeluk! De Bergense Bridge Club is aangesloten bij de Nederlandse Bridge Bond. Van deze bond zijn zo'n 1050 bridgeverenigingen lid met een totaal van 105.000 leden.
De N.B.B. kent een calamiteitenfonds voor leden, waar de Bergense Bridgeclub met succes een beroep op heeft gedaan. 's Maandags was er telefonisch contact en woensdags heeft voorzitter Jansen een koffer vol wedstrijdmateriaal opgehaald in Utrecht zodat er donderdagavond als vanouds gebridged is in Den Asseldonk.


Dit bericht is verstuurd naar de plaatselijke krantjes, De Nederlandse Bridge Bond en het District Noord en Midden Limburg.


07-07-2009 Waterschade bij Bergense BC:

Maandagochtend belde Irma van Kortenhof, de clubsecretaris van de Bergense BC uit Limburg, met de NBB om te vertellen dat de wedstrijdmaterialen van de vereniging zwaar beschadigd waren door het noodweer dat afgelopen vrijdag over Nederland trok. Het sousterrain van speelgelegenheid Sportcentrum de Asseldonk was door de waterhoos namelijk ondergelopen en daar bevond zich de materiaalberging. Woensdagochtend zal clubvoorzitter Wim Jansen naar Utrecht komen en dan ontvangt de Bergense BC gratis nieuwe en vervangende materialen van het Calamiteitenfonds van de NBB.
Hierdoor kan het zomeravondbridge op de donderdagavonden gewoon blijven doorgaan.
Klik hier voor een foto van de wateroverlast in Bergen.
Het vorige schadegeval dat door het calamiteitenfonds werd behandeld was een brand in Leusden waardoor drie verenigingen al hun spullen kwijtraakten.

Dit is artikel is afkomstig van de website van de Nederlandse Bridge Bond, het staat op de startpagina van de Bond!!!!


14-06-2009 Een bericht van Therese Jacobs in ons Gastenboek:

Alles over de 25e aspergedrive staat er schitterend op! Ondanks dat wij als laatste eindigden geniet ik nog na van de gezellige en supergoed georganiseerde avond. Compliment voor allen.


07-06-2009 Bergense Bridge Club organiseert Beginnerscursus Bridge:

Beginnerscursus Bridge


Een Beginnerscursus Bridge gaat van start in de week van 14 september 2009. Deze cursus wordt gegeven met gebruik van het boek "Leer Bridge met Berry Westra" Deel 1 ( Koning) en wordt door de cursusleider besteld voor elke cursist.

Kosten voor de cursus zijn Euro 55,00 per persoon exclusief het bridgeboek dat Euro 10,00 zal kosten. Er zijn in totaal 12 lessen (zie onderstaand programma).
De cursus zal gegeven worden in Recreatiecentrum "den Asseldonk", Jeroen Boschstraat 34 te Nieuw-Bergen (Limburg).

Voor aanmelding of gedetailleerde cursus informatie kunt u contact opnemen met Keith Woodford,
tel. 077 - 4732034 of email: kwoodford@home.nl

Het programma:

Les 1: De basisregels
-kaarten, bieden en spelen, slagen maken en registreren, troef en dummy
Les 2: Slagen maken
-slagen incasseren/ontwikkelen, snijden, spelen met troef en mini-bridge
Les 3: Het tegenspel
-uitkomen, eerste man, tweede man, derde man etc.
Les 4: Het bieden
-biedproces, biedtaal, rangorde kleuren, einde bieding periode, overgang naar spelen en de puntentelling
Les 5: De opening
-doel van het bieden, troefkleur, manche en kaartwaardering
Les 6: Antwoorden op de één in kleur opening
-passen of bieden, met of zonder 'fit', bieden op tweeniveau en 1SA bod
Les 7a: Antwoorden op 1SA opening (Stayman)
-Stayman conventie, onderzoek voor de hoge kleuren'fit'
Les 7b: Antwoorden op 1SA opening (Jacoby)
-Jacoby conventie, lange hoge kleur bij antwoorder
Les 8: Het speelplan
-vaste slagen, ontbrekende slagen, kleur ontwikkelen
Les 9: Tips voor af- en tegenspel
-1e, 2e, 3e man, honneur op honneur, kleintje belooft plaatje etc.
Les 10: Tussenbiedingen
-richtlijnen tussenbiedingen, antwoorden op een informatie doublet
Les 11: 2-openingen
-richtlijnen voor een bieding op twee niveau

De cursus wordt gegeven met presentaties in MS Powerpoint via een beamer. Elke les wordt vooraf gegaan met een "vragenkwartiertje" over de stof uit de vorige les. De logica achter de regels is het belangrijkste.


09-04-2009 Overlijden van ons oud clublid Jo Reijs:

Op donderdag 9 april 2009 is toch nog vrij plotseling overleden, Jo Reijs, in de leeftijd van 81 jaar. Jo was lid van onze club van 1997 t/m 2005, maar de laatste jaren (incl. dit seizoen) deed hij samen met zijn vrouw Liny nog mee aan het maandagmiddag bridgen. Ook tijdens ons laatste bridgeweekend in Bergen-NH was hij van de partij.
De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op dinsdag 14 april 2009, om 10.45 uur in crematorium "Berkendonck", Meanderlaan 1 te (Brouwhuis) Helmond.
Samenkomst vanaf 10.30 uur in de ontvangstruimte van het crematorium, waar het condoleanceregister kan worden getekend.

Wij wensen Liny, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


18-03-2009 Damescompetitie in Meyel:

Damescompetitie in Meyel

Vorig jaar werd besloten om deel te nemen aan de woensdagmiddag competitie in Meyel. Er wordt uitsluitend door dames gespeeld en wel op 5 middagen in januari en februari. Netty van Lier ging spelen met haar dochter Jeannette en er moest nog een partner voor mij komen. Ik heb Ali Schenkte gevraagd en zij had er wel oren naar. De eerste speelmiddag was Ali verhinderd en Mieke Bosmans vond het leuk om een keer mee te doen. Wij hebben natuurlijk al enige ervaring achter de kiezen omdat Mieke mijn vaste invalster is bij het district viertallen.
Op een zeer koude middag begin januari vertrokken wij naar Meyel om aan de eerste zitting te beginnen. lk moet zeggen dat het even wennen is een hele zaal vol met dames van toch wel een hoge gemiddelde leeftijd. Er wordt gespeeld in twee groepen en wij als nieuwelingen beginnen natuurlijk in de laagste groep.
De eerste middag verliep voor Mieke en mij bijzonder goed, we eindigden op de eerste plaats en Netty en Jeannette op de achtste plaats.
De tweede woensdag hebben Ali en ik voor het eerst samen gespeeld. Het ging niet zo heel goed omdat Ali en ik een totaal ander systeem spelen. Maar daarom niet getreurd, oefening baart kunst en we kunnen alleen maar beter worden nietwaar.
Netty en Jeannette gingen echter als een trein en scoorden steeds beter.
Op de tweede middag was er voor de wedstrijdleidster Marlie echter een teleurstelling, ze kreeg de Bridgemates niet aan de praat en we moesten weer ouderwets schrijven. Dit bleek voor velen een probleem te zijn, ze zijn zo gewend aan die kastjes dat het gewoon schrijven op de achtergrond geraakt is.
Maar petje af voor Marlie de wedstrijdleidster, zij heeft na afloop thuis keurig alle scores handmatig ingevoerd en een uurtje na afloop van de wedstrijd had iedereen de uitslag per e-mail in huis.
De volgende 3 zittingen verliepen lekker rustig en met Ali en mij ging het steeds een beetje vooruit en de laatste wedstrijd scoorden we ver boven de 50%.
Moeder en dochter van Lier schoten ieder week als een pijl naar boven en het resultaat van hun geweldig spel is dat ze volgend jaar in de hoogste groep spelen. Ali en ik doen het nog een jaartje in de laagste groep, maar pas op Ladies van Lier here we come ..........
Tot slot wil ik vermelden dat wij 5 weken erg veel plezier hebben gehad en dat het zeker een aanrader is voor andere dames paren.

Tineke Woodford


18-02-2009 Geslaagd Bridgeweekend in Bergen Noord-Holland:

DE WINNAARS:


Els van de Berg - Loek Perry in de A-lijn       Mariet Deenen - Willy Jans in de B-lijn

Op vrijdag 13 februari 2009 zijn er 65 personen richting Bergen Noord-Holland gereisd, alwaar zij een zeer geslaagd, maar zeker ook op zaterdag een zonnig bridgeweekend zouden gaan beleven. Heel veel leden van onze club waren weer van de partij, en een groot aantal van hen gingen dit keer voor het eerst mee. Dit alles vond plaats in Hotel Marijke.
Niet alle deelnemers waren bridgers, in totaal waren er 60, die verdeeld over 2 groepen van 16 en 14 paren maar liefst 2 avonden hebben gebridged.
Overdag was er gelegenheid om zelf activiteiten te gaan doen: bijv. een bezoek brengen aan Bergen aan Zee om aldaar een heerlijke strandwandeling te maken; of aan Alkmaar en Haarlem een bezoek brengen. Maar ook de plaats Bergen zelf is zeker de moeite waard om eens goed te bekijken. Er zijn mooie huizen en vele winkels en restaurants aanwezig. Verder hebben er nog een aantal een fiets gehuurd, om vervolgens een mooie fietstocht te maken door de duinen van de gemeente Bergen-NH.
Op zondag heeft een groot aantal deelnemers ook nog een bezoek gebracht aan "De Bazaar" te Beverwijk. De Bazaar is een groot complex met verschillende hallen, waar elk weekend een markt plaatsvindt. Kleding, zwarte markt (2e hands spullen), Oosterse Markt, diverse eettentjes met buitenlandse gerechten. Je kunt het zo gek niet opnoemen, of het is er wel te koop. Honderden of misschien wel duizenden bezoekers zijn daar ieder weekend te vinden.
En in het algemeen was iedereen ook tevreden over het hotel. Mooie kamers, lekker eten en een vriendelijke bediening.
Op dit moment kunt u hier alvast een aantal foto's bekijken, er volgen er binnenkort nog meer. En het eerste verslag van dit weekend is ook reeds binnen, nl. van Annie Zweekhorst. En natuurlijk verwachten we nog wel een paar verslagen van de andere deelnemers.

De uitslagen, foto's en de verslagen van het bridgeweekend vindt u hier.


21-12-2008 Een bericht van Jan Heinekamp in ons Gastenboek:

Dag allemaal, zojuist lees ik het bericht dat Bob is overleden. Volkomen verslagen zit ik achter mijn PC. Waarom nu, zo vlak voor de Kerst en Nieuwjaar, toch al zo beladen dagen. Bob was voor mij altijd een voorbeeld van intergriteit en een "gentleman" aan de bridge tafel. Bob was het "gezicht en de body" van de BBC en één van de oprichters van de BBC. Bob was een prima voorzitter waar je van op aan kon.
Bob je komt je mede oprichter en mijn oud partner Roel Greve tegen in de hemel (want daar ben je). Je mag van mij een partnership met hem aangaan, totdat ik kom.


21-12-2008 Overlijden Bob Schentke:

Afgelopen week was Bob opgenomen in het ziekenhuis te Boxmeer omdat hij last had van wondkoorts. Op vrijdag heeft hij ook nog een hartstilstand gehad. Zondagmorgen 21 december heeft hij nog een kleine opleving gehad, maar later is hij toch nog vrij plotseling overleden. Bob is 78 jaar geworden.
Met het overlijden van Bob hebben wij als club een zeer gewaardeerd lid verloren. Hij was in september 1970 één van de oprichters van onze club. In die begin tijd waren er soms nog weleens strubbelingen binnen de club, wat er toe geleid heeft dat Bob samen met zijn vrouw Ali een tijdje van de club zijn afgeweest. Maar al snel kwamen ze weer terug. Sinds begin 2003 tot heden was hij voorzitter van onze club.

De crematieplechtigheid zal plaatsvinden op woensdag 24 december 2008, om 11.30 uur in de Boszaal van Crematorium Jonkerbos, Weg door Jonkerbos 51 te Nijmegen. Aansluitend zal er een bijeenkomst zijn in de Goffertboerderij, Goffertweg 17 te Nijmegen. Na afloop wil Ali u graag ontmoeten in De Goffertboerderij. Zij geeft aan liever geen bloemen te ontvangen, maar één persoonlijke roos wordt op prijs gesteld.

Wij wensen Ali en haar familie heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


01-12-2008 Dankbetuiging van Yvonne en Juup Nijsen:

Gaarne willen wij langs deze weg, iedereen bedanken voor de belangstelling die wij genoten hebben voor ons 40-jarig Huwelijksjublileum.
Wij hebben mede dankzij jullie een onvergetelijke dag gehad.

Yvonne en Juup Nijsen.


01-12-2008 Competitie voor Damesparen seizoen 2008-2009:

Hier volgt een speciaal bericht voor alle dames van onze club,

In januari 2009 start weer de jaarlijkse Competitie voor Damesparen. Er wordt gespeeld in de Hoofdklasse en in de Eerste Klasse van het District Noord- en Midden Limburg. Voor de Eerste Klasse is de inschrijving geheel vrij, maar voor de Hoofdklasse gelden aparte regels.
De wedstrijden zullen gespeeld worden op de woensdagmiddagen 7, 14, 21 en 28 januari en 4 februari in het Oranjehotel te Meijel. Als u hier interesse in heeft, dan dient u zich aan te melden voor 5 januari 2009 bij Wilhelmien Janssen-Jaspers, tel. 077-4664124 en email w.v.j.g.jaspers@hetnet.nl.

Lees alle verdere gegevens in de bijgevoegde brief.


07-11-2008 Bridgecursus Ruitenheer door Keith Woodford:

In januari 2009 begint de bridgecursus Ruiten Heer. Deze cursus is gebaseerd op het boek Deel 2 van Berry Westra.

De cursus is bedoeld voor mensen die de beginnerscursus Deel 1 Berry Westra (Klaveren Heer) hebben gedaan of voor mensen die een "opfrisser" nodig hebben om de puntjes weer op de "i" te zetten.

De cursus bestaat uit twaalf lessen van 2,5 uur.
Er zijn twee mogelijke momenten om deze cursus te kunnen volgen:

- dinsdagavond om 19.30 uur, aanvang 13 januari
- woensdagmiddag om 14.00 uur, aanvang 14 januari.


De locatie voor de cursus is Brasserie Alt Arce, Raadhuisplein 16 te Arcen. Dit vindt u in het centrum tegenover het gemeentehuis. Parkeergelegenheid op het kerkplein.

Kosten voor de cursus zijn Euro 55,-- plus Euro 10,-- voor het cursusboek, in totaal Euro 65,--.

Voor aanmelding of gedetailleerde cursus informatie kunt u contact opnemen met Keith Woodford,
tel. 077 - 4732034 of email: kwoodford@home.nl

Het programma:

Les 1: Het afspel - de werkkleur, communicatie en blokkades
Les 2: Het eerste bijbod - nieuwe kleur, 1 SA bod, limietbiedingen en sprongantwoorden
Les 3: De herbieding - met steun, nieuwe kleur, Sans bieden, kleur herhalen, 1 SA antwoord
Les 4: Het tweede bijbod - wel een manche, geen manche, of misschien een manche?
Les 5: Uitkomen en signaleren - afspraken uitkomen, tegen SA of troefcontracten, signaleren
Les 6: Het spelen van troefcontracten - verliezers tellen en wegwerken, aftroeven
Les 7: Bieden na een 1 SA opening - 1 SA opening, Stayman, Jacoby, Limietbod, 2 SA opening
Les 8: De preëmptieve opening - regel van 2/3, vier- en vijfniveau, antwoorden, verdediging
Les 9: Volgbod en informatiedoublet - criteria volgbod, preëmptief volgbod, informatiedoublet en
          antwoorden op deze
Les 10: Reageren op tussenbiedingen - volgbod tegenpartij, strafdoublet, informatiedoublet
Les 11: Afspeeltechniek - naar honneurs toe spelen, snijden, herhaalde snit, dubbele snit, etc.
Les 12: Slembieden - nodige punten, azen vragen, Blackwood Conventie.


24-10-2008 Kwetsbare Harten en Dappere Dirk Dubbelt:

Dit jaar heeft de Nederlandse Bridge Bond wederom, exclusief voor de aangesloten verenigingen en districten, een aantrekkelijke boekenactie. De NBB heeft dit jaar zelfs twee boeken in de aanbieding: Kwetsbare Harten en Dapper Dirk Dubbelt. Deze boeken zijn uitstekend geschikt voor bijvoorbeeld de prijzentafel van de Sinterklaas- of Kerstdrives, of als presentje voor de vrijwilligers. De winkelprijs van Kwetsbare Harten is Euro 25,00 en van Dappere Dirk Dubbelt Euro 14,95. De verenigingen betalen echter slechts Euro 5,00 per boek inclusief verzendkosten.Het gebonden boek Kwetsbare Harten van Sandy Balfour bevat 248 pagina's. Deze ontroerende familiegeschiedenis is ook een zeer aantrekkelijk boek voor niet-bridgers:
De rode draad in dit ontroerende boek is de geschiedenis van het bridgespel. Het ontstond in zijn huidige vorm in 1925, het jaar waarin Tom Balfour werd verwekt. Zijn zoon Sandy Balfour laat aan de hand van beroemde spelsituaties zien hoe het bridgen zich ontwikkelde en hoe miljoenen mensen zich hebben laten verleiden het spel te gaan spelen.
Trouw: 'We waren thuis met zijn vijven, het ideale aantal om te bridgen: vier om te kaarten en één om thee te zetten. Na zo'n charmante opening kan een boek bijna niet meer stuk. En Sandy Balfour houdt die toon vast in deze liefdevolle familiegeschiedenis, waarin veel gebridged wordt.'
Het boek Dappere Dirk Dubbelt van Marcel Winkel bevat bijna 200 pagina's bridgeplezier, met handige tips en conventies. In 80 spellen met oplopende moeilijkheidsgraad, van leuk via lastig tot pittig, neemt de auteur de lezer bij de hand om tot een oplossing te komen. De uitleg bij de spellen is helder, overzichtelijk en vaak geestig. Bep Vriend: "Een aanrader! Dit is een prima boek om uw spelniveau te verhogen."

Bestelvoorwaarden:
- Prijs: Euro 5,00 per stuk (inclusief verzendkosten)
- Minimum aantal te bestellen boeken: 1 basispakket van 6 Kwetsbare Harten en 6 Dapper Dubbelt á Euro 60 inclusief verzendkosten. (De winkelprijs van dit pakket is Euro 239,70)
- Extra Boeken: Euro 5,00 per stuk (inclusief verzendkosten)
- Betaling: het bedrag wordt afgeboekt van de rekening courant die de vereniging met de NBB heeft.
- Deze aanbieding is geldig tot de voorraad (3.000 exemplaren) is uitverkocht.
- Bij grote belangstelling kan de NBB besluiten een maximum aan het aantal te bestellen boeken in te stellen.
- De boeken zullen in november geleverd worden.

Als u interesse in deze aanbiedingen heeft, meld u zich dan zo spoedig mogelijk bij Irma van Kortenhof, email: irma.van.kortenhof@home.nl.


19-10-2008 NBB Knock-out Bekerwedstrijden seizoen 2008-2009:

Dit seizoen worden door de NBB voor de 7e maal de "Knock-out Bekerwedstrijden" georganiseerd. De voorronde wordt in januari 2009 gespeeld. De bedoeling is dat iedere club 12 spelers gaat afvaardigen, die in 3 viertallenteams zullen gaan spelen tegen 3 viertallenteams van een andere club. Iedereen kan meedoen, want zwakkere spelers worden gecompenseerd via een handicap voor de sterkere verenigingen.
Alle verdere informatie kunt u eens rustig doorlezen in de bijgevoegde brief. Eventuele aanmeldingen dienen voor 15 november 2008 te zijn doorgegeven bij de NBB, dit kunt u regelen via de Technische Commissie. Wij hopen echt dat zich hiervoor voldoende leden zullen opgeven, want u leert er altijd wat van!!!

Lees hier de verdere gegevens van de Knock-out Bekerwedstrijden.


20 september 2008 Uitslagen en verslag van de 14e Venrayse Kroegentocht:

Van Mieke Bosmans hebben wij het volgende korte verslag ontvangen over de 14e Venrayse Kroegentocht:

Voor de 14e keer is de Kroegentocht in Venray gehouden. Klaarblijkelijk heeft de organisatie goede banden met de weergoden, want ook deze keer was het stralend weer.
De inbreng van de Bergense Bridge Club was dit jaar aanzienlijk. Een groot aantal leden was naar Venray getrokken om met eigen partner dan wel met een gelegenheidspartner de strijd op te nemen tegen maar liefst 179 opponenten.

Gezellig dat was het zeker. Dat bleek wel uit de reacties op het zonnig terras op de Grote Markt, waar we maar moeilijk konden besluiten om naar de uitslag te gaan. Die was voor Bergen niet spectaculair. Maar toen Toos Kersten en Jan van der Werf hun prijs ophaalden (ze waren 50ste geworden) kon heel de zaal horen dat de BBC oververtegenwoordigd was, en dat wilde weten ook.
Volgend jaar is de 15e Kroegentocht op 19 september 2009. Iedereen is uitgenodigd, maar schrijf je wel tijdig in, want er is altijd meer dan voldoende animo.

De uitslag:

33: 55,89% Mariet Dragt en Mia Lomme
43: 54,90% Echtpaar Petra en Jan Heinekamp
47: 54,66% Echtpaar Tineke en Keith Woodford
50: 54,25% Toos Kersten en Jan van der Werf
55: 53,90% Thera van Erve en Mw. Klein
62: 53,23% Wiel Wiertz en broer
75: 51,38% Jan van der Meer en Annie Zweekhorst
76: 51,25% Hans Aerts en Eddy Tjan
93: 49,59% Ria van de Hurk en Thei Welbers
95: 49,38% Henk en Pieter Bosmans
98: 49,11% Echtpaar Ali en Bob Schentke
113: 47,62% Sybille Parijs en Dien Wijnhoven
123: 46,91% Mieke Bosmans en Vera Wintermans
126: 46,53% Dora Goossens en Leni Sonnemans
146: 43,83% Maria Vloet en Mw. Verstappen
154: 43,02% Maria Klabbers en Gerda Zwitserlood
159: 42,66% Corrie Berends en Irma van Kortenhof
160: 42,44% Annie Cremers en Thea Peeters
163: 42,01% Dora van de Logt en Betty Janssen
175: 38,39% Birgit Fraaije en Annette Leijten

Mieke

Gehoord tijdens de kroegentocht:
Het enige plezier dat je hebt van je eigen fouten is
Dat je er anderen intens gelukkig mee maakt!!!

Voor een totaaluitslag en de spelverdelingen verwijs ik u graag door naar de website van Ton Lenards: www.lenards.org.

Onze deelnemende leden kunnen ook nog hun eigen scorestaat, ofwel uw Paarinfo, bekijken: Hier kunt u uw paarinfo bekijken.


2 augustus 2008 Clubleden aanwezig op Bridgeweek Scheveningen:

Van vrijdag 31 juli 2008 t/m zondag 10 augustus 2008 is voor de achttiende maal de Bridgeweek van Scheveningen gehouden. Op 2 augustus werd de gemengde parenwedstrijd gespeeld. Twee leden van onze club, Tineke en Keith Woodford, hadden zowaar de moed om daar aan mee te doen. In een veld van allerlei nationale en internationale cracks zijn zij daar 85ste geworden van de 96 paren. Maar voor hun is meedoen vast belangrijker dan winnen!!
Natuurlijk waren we benieuwd naar hun reactie. Zij beaamden dat het inderdaad een heel sterk veld aan deelnemers was, en ook vermoeiend met 2 x 24 spellen. Kortom een hele lange dag dus. Helaas heeft hun slechte eerste zitting de eindstand behoorlijk beïnvloed maar "that's all in the game" zoals men zegt.


28 juli 2008 "Moorddadig Bergen" door Wiel Gielkens:

Iedere maandag wordt in Dagblad de Limburger de rubriek "Bridge" geplaatst. Deze rubriek wordt verzorgd door Wiel Gielkens. Op maandag 16 of 23 juni 2008 werd er in deze rubriek wederom aandacht besteed aan onze eigen aspergedrive. In het artikel wordt een korte weergave gegeven van de sfeer tijdens de 24ste Aspergedrive. Er worden een aantal spelsituaties besproken en anekdotes aangehaald van de spelers aan tafel.
Hier kunt u het gehele artikel "Moorddadig Bergen" lezen.


01-06-2008 Overlijden van Felix van Kortenhof:

Op zondag 1 juni 2008 is toch nog vrij plotseling overleden, Dhr. Felix van Kortenhof, echtgenoot van Irma van Kortenhof. Felix was reeds geruime tijd ziek. Hij is 69 jaar geworden.
De afscheidsdienst wordt gehouden op vrijdag 6 juni om 14.00 uur in de Boszaal van crematorium Jonkerbos, Weg door Jonkerbos 51 te Nijmegen.
Samenkomst in de ontvangkamer van het crematorium, waar gelegenheid is tot schriftelijk condoleren.
Na de crematie nodigen wij u uit voor een informele borrel in (Dit is alleen bestemd voor genodigden):

Landhuis De Duckenburg
Lankforst 5101
6538 LG Nijmegen
Telefoonnummer: 024-3444781

Wij wensen Irma, haar kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


26 mei 2008 "De Erdmennekes" door Wiel Gielkens:

Iedere maandag wordt in Dagblad de Limburger de rubriek "Bridge" geplaatst. Deze rubriek wordt verzorgd door Wiel Gielkens. Op maandag 26 mei 2008 werd er in deze rubriek aandacht besteed aan onze eigen aspergedrive. In het artikel werd een verband gelegd tussen de "Erdmennekes", het ontstaan van de plaats Bergen, het telen van asperges en natuurlijk de aspergedrive.
Hier kunt u het gehele artikel "De Erdmennekes" lezen.


mei 2008 Bridgen in Leipzig:

We hebben al eens vaker gemeld op deze website dat onze leden, maar ook oud leden, ook buiten de clubavond bijzonder actief zijn. Zo worden er geregeld uitstapjes gemaakt. Soms kan het gebeuren dat er zelfs de clubavond voor wordt afgezegd. Wat schetst onze verbazing dat men gewoon ergens anders gaat kaarten, en wel helemaal in Leipzig. Dit keer betreft het onze leden Toos van de Kooi, Marijke Klaverdijk, Sybille Parijs en ons oud lid Betty Janssen.
En zoals de dames het zelf formuleren:
"Ook ver van huis (Leipzig) werd er iedere avond, gezellig gebridged en veel gelachen, gelukkig!!!
17-02-2008 Geslaagd en Zonnig Bridgeweekend in Odoorn:

Op vrijdag 15 februari 2008 zijn er 62 personen richting Odoorn gereisd, alwaar zij een zeer geslaagd maar zeker ook een zonnig bridgeweekend zouden gaan beleven. Heel veel leden van onze club waren weer van de partij, en een groot aantal van hen gingen dit keer voor het eerst mee. Dit alles vond plaats in Hotel De Oringer Marke.
Niet alle deelnemers waren bridgers, in totaal waren er 56, die verdeeld over 2 groepen van 14 paren maar liefst 2 avonden hebben gebridged.
Overdag was er gelegenheid om zelf activiteiten te gaan doen: bijv. de Martinitoren bezoeken in Groningen, een bezoek brengen aan Dierenpark Emmen, of lekker gaan winkelen in Assen. Al deze plaatsen liggen immers niet ver van Odoorn af. En vanwege het mooie weer, zonnig maar wel een beetje koud, zijn er ook veel mensen gaan wandelen in de omgeving van Odoorn. En de mensen die in het hotel bleven, hebben gebruik gemaakt van de aldaar aanwezige sauna. Natuurlijk werd er na afloop van het bridgen door velen nog even nagepraat en geborreld aan de bar.
Bovendien was iedereen ook tevreden over het hotel. Mooie kamers, lekker eten en een vriendelijke bediening.
Op dit moment kunt u hier alvast de uitslagen en uw paarinfo bekijken. De foto's en het verslag van Dora van de Logt zullen er later bij geplaatst worden, zodra we ze ontvangen hebben. En natuurlijk zijn verslagen van andere deelnemers ook van harte welkom.
De uitslagen, foto's en de verslagen van het bridgeweekend vindt u hier.


12-02-2008 Carnaval vierende bridgeleden??????:

Zoals bekend zijn vele van onze leden nogal actief bezig. Je komt ze overal tegen. Zo ook onze leden Marijke en Thei tijdens het carnaval van 2008 in Bergen. Maar zit hier misschien meer achter???
Is hier misschien sprake van het nieuwe "Boerenbruidspaar 2009" afgevaardigd door de Bergense Bridgeclub??? Over een jaar weten we meer.
01-02-2008 Informatie over de Bridgemate:

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 31 januari 2008 is er gesproken over een mogelijk gebruik van het Bridgemate Systeem. Bridgemate is een rekenscoreprogramma van de Nederlandse Bridgebond waarbij met behulp van kastjes, op iedere bridgetafel zal er 1 staan, de behaalde scores van elk spel automatisch naar de computer gestuurd worden. Men hoeft dus niet meer de scores met de pen in te vullen op het papieren scorekaartje. Zodra het laatste spel gespeeld is, is er binnen enkele minuten een uitslag bekend.
Dat zijn dus enkele voordelen van dit systeem. Maar er zijn ook nadelen te noemen. Zo zijn de kastjes nogal prijzig, maar dit hoeft volgens de penningmeester geen probleem te zijn. Doordat de uitslag er meteen is zullen we toch 15 tot 20 minuten moeten wachten met het bekend maken ervan, omdat we ook rekening dienen te houden met de belangen van de zaalhouder.
Zoals tijdens de vergadering aangekondigd, is het de bedoeling om dit systeem tijdens de komende Paasdrive een keer uit te testen. Daarna zal bekeken worden of we daadwerkelijk over gaan tot de aanschaf hiervan.
Hier kunt u verdere informatie over de bridgemate lezen.


29-01-2008 Stork Viertallen Toernooi Boxmeer 2008:

Op 20 januari 2008 heeft ons toch al succesvolle districtsviertal Bergen 1 meegedaan aan het "Stork Viertallen Toernooi" te Boxmeer. Er deden 34 viertallen aan mee, waarvan er vele sterke tegenstanders waren. Onze clubgenoten hebben daar een schitterende 5e plaats behaald. Keith Woodford heeft er een kort verslag over geschreven waarin hij per ronde uitleg geeft.
Hier kunt u het gehele verslag van het Stork Toernooi lezen.


19-01-2008 Overlijden van Geert Reijs, zoon van Jo en Liny Reijs:

Beste Clubleden,

Op vrijdagavond 18 januari 2008 is geheel plotseling overleden aan een hartstilstand, Geert Reijs, in de leeftijd van 44 jaar. Geert is een zoon van Jo en Liny Reijs. Jo en Liny zijn oud leden van onze club, maar bridgen alweer lange tijd tijdens het Maandagmiddagbridge.
De crematie zal woensdag 23 januari 2008 plaatsvinden om 12.30 uur in crematorium "Berkendonck" Meanderlaan 1 te (Brouwhuis) Helmond.
Samenkomst vanaf 12.15 uur in de ontvangstruimte van het crematorium, waar het condoleanceregister kan worden getekend.

Wij wensen Jo en Liny, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


15-01-2008 Een verslag van ons Districtsviertal:

Beste Clubleden,

bijgaand treft u een verhaal aan over de belevenissen en de persoonlijke ervaringen van ons Districtsviertal. Ze hebben er de volgende titel aangegeven: "Het viertal gaat uit spelen." Het valt te beschouwen als een product van het gehele viertal. Als doelgroep hebben ze de leden van de vereniging voor ogen gehad, en vooral degenen die eens een keer in het district willen viertallen. Dit bericht is geplaatst namens Henk van Lier.
Hier kunt u het gehele verslag van het districtsviertal lezen.


13-01-2008 Bridge: Goed voor Hersenen:

Goed voor hersenen

In gesprek met Bob Schentke van Bergense Bridge Club


Bob Schentke: "Bridge zorgt voor ontspanning, inspanning én het traint de hersenen."
BERGEN - Iedereen hoor je tegenwoordig over pokeren. Pokeren is hot! Maar er zijn meer kaartspellen die nog steeds razend populair zijn, zoals bridgen.

Bridgen is best een lastig kaartspel. "Ik speel het al vijftig jaar", vertelt Bob Schentke, voorzitter van de Bergense Bridge Club, "maar dat wil niet zeggen dat ik het kan!" Ook deze ervaren bridger leert volgens eigen zeggen nog elke dag bij. "Naast dat het kaartspel zorgt voor ontspanning en inspanning, train je ook de hersenen."
Het is namelijk voor het spel erg belangrijk om dingen te onthouden. "Er mag geen pen en papier gebruikt worden!" De enige geheugensteun is een zogenoemde biddingbox, een houder met kaartjes die tonen wat iemand biedt, zonder dat het uitgesproken wordt. Deze wordt gebruikt om 'fraude' te voorkomen. "Iemand zou tijdens het uitspreken van een bod de klemtoon op een bepaalde lettergreep kunnen leggen, waarmee ze iets willen aangeven. En dat mag niet!"
Bij de in 1970 opgerichte Bergense Bridge Club wordt in verschillende klassen competitie gespeeld. "Men kan promoveren en degraderen." Daarnaast is er een toernooi dat Bergen voor één dag het centrum van bridgend Nederland maakt, de Aspergedrive. Aan deze jaarlijks op de eerste vrijdag van juni gehouden wedstrijd doen deelnemers uit het hele land mee en wat de te winnen prijs is, mag duidelijk zijn! De 77-jarige Schentke behoort niet tot de oudste van de ongeveer negentig leden tellende vereniging, maar ook zeker niet tot de jongste. "Bridge is voor alle leeftijden, in de grote steden waar veel studenten zijn, ligt de gemiddelde leeftijd van de leden dan ook een stuk lager." In Bergen is de jongste in de dertig en de oudste leden zijn twee dames van 92! De vereniging is altijd op zoek naar 'vers bloed' en daarom geeft het regelmatig beginnerscursussen. "Het is geen verplichting om daarna lid te worden, maar we juichen het wel van harte toe!" Nieuwe mensen worden altijd goed begeleid. "De sfeer is bij ons erg goed en dat merken cursisten gelijk." De eerstvolgende cursus start op dinsdag 22 januari en wordt gegeven in sporthal D'n Asseldonk in Nieuw-Bergen van 19.45 tot 22.15 uur. De kosten bedragen 79 euro, inclusief lesmateriaal voor 12 lessen.
Aanmelden kan tot 15 januari bij Mieke Bosmans (0485-342478) of Irma van Kortenhof (0485-341888). Zie ook www.bergensebridgeclub.nl.

Bron: Dé Weekendkrant van vrijdag 11 januari 2008, door Patrick Kerkhoff.


03-01-2008 Jaarlijkse Districtsdag op zondag 10-02-2008:

Op zondag 10 februari 2008 zal weer de jaarlijkse Districtsdag van het district Noord & Midden Limburg worden gehouden in Cultureel Centrum De Zaal in Heythuysen.
Als u interesse heeft in dit evenement, dan kunt u zich opgeven bij Bob Schentke, omdat we één totaal opgave zullen doen.
Het inschrijfgeld is 15,-- euro per paar, inclusief lunch en dient voldaan te worden aan de zaal.
Meer informatie over de districtsdag 2008 kunt u hier lezen.


04-12-2007 Competitie voor Damesparen seizoen 2007-2008:

Hier volgt een speciaal bericht voor alle dames van onze club,

In januari 2008 start weer de jaarlijkse Competitie voor Damesparen. Er wordt gespeeld in de Hoofdklasse en in de Eerste Klasse van het District Noord- en Midden Limburg. Voor de Eerste Klasse is de inschrijving geheel vrij, maar voor de Hoofdklasse gelden aparte regels.
De wedstrijden zullen gespeeld worden op de woensdagmiddagen 9, 16, 23 en 30 januari en 13 februari in het Oranjehotel te Meijel. Als u hier interesse voor heeft, dan dient u zich aan te melden voor 9 januari 2008 bij Lotty Tonn.
Alle verdere gegevens vindt u in de bijgevoegde brief.


21-11-2007 Boek: "Dappere Dirk Dubbelt" van Marcel Winkel:

Over enkele dagen verschijnt het boek "Dappere Dirk Dubbelt" van Marcel Winkel. Hij schrijft sinds 1990 over bridge in magazines en in het bondsorgaan BRIDGE.
Het is een boek met 80 bridgeproblemen die in moeilijkheidsgraad oplopen. Daarnaast is het boek aangevuld met vele nuttige tips, conventies, biedafspraken en grappige anekdotes. Het boek bevat bijna 200 pagina's en is een must voor elke thuis- en clubbridger. Volgens Bep Vriend een aanrader!!
Het boek kunt u bestellen bij: Irma van Kortenhof. Het boek kost straks bij de boekenshop E 17,95 incl. verzending, maar in de voorverkoop kost het E 13,95 incl. verzending. Indien er vijf of meer exemplaren bestelt worden, wordt de prijs slechts E 12,95 incl. verzending.
De omslag van het boek kunt u hier bekijken.


06-11-2007 Boek: "Poirot speelt Bridge" van Agatha Crhistie:

Dit jaar heeft de NBB wederom, excl. voor de aangesloten bridgeclubs, een aantrekkelijke boekenactie. Voor de NBB is een speciale eenmalige uitgave gedrukt van het boek "Poirot speelt Bridge" van Agatha Christie. Deze spec. uitgave is uitstekend geschikt voor bijv. Sinterklaas of de Kerst. De winkelprijs van het boek is E 6,98 maar de club betaalt slechts E 3,00 per boek incl. verzendkosten. De NBB heeft slechts 7.000 ex. en de club kan ze per 10 stuks bestellen. Dus als u interesse heeft kunt u zich opgeven bij:
Irma van Kortenhof.
De pocket bevat 203 pag. en is ook aantrekkelijk voor niet-bridgers. De boeken zullen vanaf 13 november geleverd gaan worden, dus wees er snel bij. Betalen gaat via de club.
De geheimzinnige mijnheer Shaitana verzamelt niet-ontdekte moordenaars. Het blijkt een gevaarlijke hobby, die hem tenslotte het leven kost. Hercule Poirot, die op het ogenblik dat Shaitana tijdens een bridgepartij vermoord werd, bij hem op bezoek was, moet uit zien te zoeken wie van de gasten zijn gastheer heeft vermoord. Hoewel hij uit de manier waarop de verdachten die avond bridge speelden heel wat kan opmaken over hun karakter, blijft het een ingewikkelde zaak...


19-10-2007 NBB Knock-out Bekerwedstrijden seizoen 2007-2008:

Dit seizoen worden door de NBB voor de 6e maal de "Knock-out Bekerwedstrijden" georganiseerd. De voorronde wordt in januari 2008 gespeeld. De bedoeling is dat iedere club 12 spelers gaat afvaardigen, die in 3 viertallenteams zullen gaan spelen tegen 3 viertallenteams van een andere club. Iedereen kan meedoen, want zwakkere spelers worden gecompenseerd via een handicap voor de sterkere verenigingen.
Alle verdere informatie kunt u eens rustig doorlezen in de bijgevoegde brief. Eventuele aanmeldingen dienen voor 15 november 2007 te zijn doorgegeven bij de NBB, dit kunt u regelen via de Technische Commissie. Wij hopen echt dat zich hiervoor voldoende leden zullen opgeven, want u leert er altijd wat van!!!

Alle gegevens van de Knock-out Bekerwedstrijden vindt u hier.


29-09-2007 Bergense Bridge Club start met beginnerscursus:

De Bergense Bridge Club organiseert weer een cursus voor beginners.

Het is de bedoeling met deze cursus te starten op dinsdag 22 januari 2008.
De aanvangstijd van de cursus is 19.45 uur en deze zal duren tot ongeveer 22.15 uur. De cursus wordt gegeven in ESG Sportaccomodatie D'n Asseldonk in Nieuw-Bergen. De kosten bedragen 79,-- euro inclusief lesmateriaal voor 12 lessen.
Voor hen die van kaarten houden, kunnen rikken of klaverjassen moet het bridgespel een uitdaging zijn!!!! Maar ook zij die niets van kaarten weten kunnen dit fascinerende spel leren.

U kunt zich aanmelden tot 15 januari 2008, en wel bij:
Mieke Bosmans, tel. 0485-342478 of per e-mail: miekebosmans@planet.nl, en bij
Irma van Kortenhof, tel. 0485-341888 of per e-mail: irma.van.kortenhof@home.nl.


21-09-2007 RVS Verzekeringen schenkt kaartspellen:

Dankzij de bemiddeling van ons clublid Arie Jongkind heeft de Bergense Bridge Club 48 kaartspellen ontvangen. De kaartspellen zijn geschonken door RVS Verzekeringen te Venray. 24 kaartspellen zijn bestemd voor het maandagmiddagbridge en de andere 24 spellen zijn bestemd voor de donderdagavond.
Onze club is hier zeer content mee en middels deze weg willen wij zowel RVS Verzekeringen en Arie Jongkind hiervoor hartelijk danken.


21-09-2007 NBB-Bekerwedstrijden, seizoen 2007-2008:

Eind oktober 2007 gaan de wedstrijden om de diverse NBB-Bekers weer van start. Ook onze club kan hiervoor teams afvaardigen. Eén team bestaat uit 12 personen, en de wedstrijden zullen in onze eigen regio (wellicht op onze eigen clubavond) gespeeld worden tegen teams van andere bridgeclubs.
Leden die zich hiervoor op willen geven kunnen dit doen bij de Technische Commissie, maar let u er wel op dat de opgave uiterlijk 15 oktober 2007 binnen moet zijn bij de Bridge Bond. Het inschrijfgeld is 15 euro per team, welke voor rekening van onze club zullen komen. Bijgevoegd treft u alle benodigde informatie aan, leest u dit eens rustig door.
Alle informatie over de bekerwedstrijden vindt u hier.


16-09-2007 Kort verslag van de 13e Venrayse Kroegentocht:

Van Mieke Bosmans hebben wij het volgende korte verslag van de 13e Venrayse Kroegentocht ontvangen:

Op 15 september 2007 was de 13e Kroegentocht in Venray.
De weergoden waren de organisatie én de deelnemers goed gezind, want het was prachtig weer en overal op de terrassen in Venray zag je de bridgers, herkenbaar aan een klein speelkaartje, genieten van het weer en de geweldige sfeer.
Ook onze Bergense Bridge Club was zoals gewoonlijk goed vertegenwoordigd!!

Resultaten:
4: 65.47% Jan en Petra Heinekamp
23: 57.82% Netty en Henk van Lier
30: 56.89% Dora van de Logt en Betty Janssen
40: 56.04% Tineke en Keith Woodford
59: 53.79% Nellie Ahrens en Thera van Erve
62: 53.23% Mariet Deenen en Ine van der Lint
71: 52.28% Henk en Pieter Bosmans
115: 48.06% Wil ten Horn en Rietje van der Mast
125: 46.37% Corrie Brands en Wim Raemaekers
139: 44.90% Wil van de Heiden en Jan van der Meer
152: 42.52% Toos Kersten en Jan van der Werf
164: 40.25% Dora Goossens en Lenie Sonnemans
168: 39.35% Sybille Parijs en Dien Wijnhoven

Voor een totaaluitslag en de spelverdelingen verwijs ik u graag door naar de website van Ton Lenards: www.lenards.org.


19-08-2007 Introductie nieuwe website: Bridgevraagbaak.nl:

Beste Clubleden,

M.i.v. 1 september 2007 gaat er een nieuwe website van start, nl.: www.bridgevraagbaak.nl.
Op deze website kunt u makkelijk informatie vinden over bridgetournooien bij u in de buurt, bridgeweekends, bridgevakanties, cursussen, informatie over andere clubs etc.. Ook krijgen de clubs gratis de mogelijkheid om reclame te maken voor door hun georganiseerde evenementen, en deze zijn ook nog makkelijk aan te melden.
Deze website is zeker de moeite waard om eens te bezoeken, en u kunt hem ook terugvinden onder de button "Links".13-07-2007 13e Venrayse Kroegentocht:

Beste Clubleden,

Op zaterdag 15 september 2007 wordt alweer voor de 13e keer de "Venrayse Kroegentocht" georganiseerd. De afgelopen jaren deden hier ongeveer 200 paren aan mee, en staat alom bekend vanwege zijn gezelligheid.
Gezellige café's cq restaurants, een lekkere lunch in de middagpauze en natuurlijk mooi weer, maken het geheel compleet.
Als u interesse in deze Kroegentocht heeft: Klik hier
Het kan een aantal seconden duren voordat u de flyer tezien krijgt.06-06-2007 Nederlandse Bridge Bond introduceert MijnNBB:

De Nederlandse Bridge Bond heeft een nieuwe website geopend: www.mijnnbb.nl.
Op MijnNBB kunt u o.a. uw eigen persoonsgegevens wijzigen en uw meesterpuntenoverzicht raadplegen. Hoe kunt u uw eigen login activeren?
Open de hierboven genoemde website en klik vervolgens op "wachtwoord opvragen", type daarna uw lidnummer in. U ontvangt vervolgens automatisch een email van de bond met daarin uw inloggegevens, welke bestaan uit uw lidnummer en een voorlopig wachtwoord. Als u hiermee vervolgens voor de eerste keer gaat inloggen, dan zult u meteen uw wachtwoord moeten wijzigen. Mocht u geen email terug ontvangen van de bond, dan is er bij de bond een verkeerd (of geen) emailadres bekend. Dit kunt u laten wijzigen via onze eigen clubsecretaris (Irma van Kortenhof) of u kunt contact opnemen met de NBB-ledenadministratie.


29-05-2007 Bedankje van ons clublid Anja Jansen:

Lieve, lieve mensen,

Jullie zijn allemaal op de hoogte gehouden door Wim, maar nu wil ik zelf wat zeggen.
De meesten weten het wel, maar ik ben donderdag 24 mei thuis gekomen. Blij weer thuis te zijn. Ik word door Wim verzorgd als een prinses en hij kookt lekker. Hij is een schat!!
Eerst wil ik jullie allemaal hartelijk bedanken voor alle belangstelling, voor de vele kaarten, telefoontjes, emails, bloemen, cadeautjes en attenties, werkelijk overweldigend. Het heeft me ontroerd en heel goed gedaan.
Ook dat jullie Wim niet zijn vergeten, die had het ook moeilijk.
Ik ben nu aan de beterende hand en wil al te veel doen volgens Wim, maar hij tempert me wel!
Onze kinderen hebben ons ook zeer gesteund, en dat onze Braziliaanse pleegdochter uit Barcelona is geweest vond ik geweldig.
Helaas moet ik wel aan de chemo over een paar weken, maar ik ga er voor. Jullie zijn allemaal van harte welkom als je zou willen komen, maar graag even bellen van te voren.

Veel liefs en hartelijke groeten van (volgens een tennisvriendin) de altijd fitte

Anja Jansen


16-05-2007 De Email Biedbeker Competitie van de Bridgebond:

De Nederlandse Bridgebond organiseert ook het komend seizoen weer de "Email Biedbeker Competitie". Deze competitie kan gewoon op onze eigen clubavond gespeeld worden, u hoeft er dus niet extra voor te gaan reizen in het district. De bedoeling is dat er teams gevormd worden van steeds 3 paren, er mogen ook meerdere teams zijn. Iedere maand (9 in totaal) moeten de teams een aantal spellen uit bieden op de club, en uiteindelijk kunt u de resultaten, spelbesprekingen en standen lezen in het bridgeblad en op de website van de NBB. Alle verdere informatie vindt u in de bijgevoegde brief. Wij zouden het zeer op prijs stellen als u dit eens met elkaar bespreekt, zodat we een aantal teams kunnen opgegeven bij de bond. Nogmaals u hoeft er niet voor te reizen en voor zover bekend zijn er geen kosten aan verbonden.

Alle gegevens van de Email Biedbeker vindt u hier.


13-05-2007 Gemeente Bergen Limburg promoot onze Aspergedrive:

Langs alle belangrijke toegangswegen, waarop u een kerkdorp van onze gemeente Bergen Limburg binnenrijdt, bevinden zich informatieborden met daarop informatie over evenementen die in onze gemeente plaatsvinden. Zo ook onze eigen Aspergedrive, zoals blijkt uit onderstaande foto.
22-04-2007 Gedicht: "De verliefde asperges":

Van ons clublid Thea Peeters hebben wij het volgende gedicht ontvangen:

De verliefde asperges

Ik lag met jou in hetzelfde bed.
We sliepen wel rechtop.
Jij stak er net wat boven uit,
Vandaar je blauwe kop.
Ik was stapel op jou lange lijf,
Dat mag je best weten.
Ik vond jou echt een reuze wijf,
Gewoon om op te vreten.

Laatst droomde ik de hele nacht,
Aan een stuk door van jou.
Jij werd mijn bruid mooi in het wit,
Omdat ik van sleepasperges hou.
Plots werd mijn droom wreed verstoord,
Ik bloede aan mijn kuiten.
We werden allebei vermoord,
Door zo'n hovenier van nuyten.

We werden in een kist gelegd,
En spoedig daarna gewassen.
Mijn rug was krom, de jouwe recht.
Jij was dus eerste klasse.
Wat wreed van zo'n hovenier,
Ons zo uiteen te rukken.
Ik heb jou daarna nooit meer gezien,
Want ik lag bij de stukken.

Weet je wat ik het gekke vind,
Het is eigenlijk heel stom,
Terwijl ons leven in de grond begint,
Is dat bij de mens net andersom.


Opmerking: De oorspronkelijke schrijver van dit gedicht is Dhr. Paul Asselbergs uit Bergen op Zoom.


05-03-2007 De "Tien Geboden" voor de bridger!!!!!:

De "Tien Geboden" voor de bridger!!!! Deze hebben wij ontvangen van ons clublid Mariet Deenen. Misschien toch eens goed om hierover na te denken.

1. Verzorg je uiterlijk. Men moet de hele tijd tegen je aankijken.
2. Wees steeds op tijd en ontrek je niet aan de voorbereidingen die aan de tafel noodzakelijk zijn.
3. Wees voorkomend tegenover de tegenpartij en je partner. Bridge is 'n spel en geen oorlog.
4. Loof je partner wanneer hij/zij iets goed doet en vergeef hem/haar, zelfs wanneer hij/zij een ernstige fout maakt; hij/zij zal er daarom minder maken.
5. Erken een eigen fout, het bevordert de sfeer aan tafel.
6. Treur niet over één of meerdere slechte spellen, het bridgeleven begint na elk spel opnieuw.
7. Wees een sportieve verliezer.
8. Geef de winnaars wat hen toekomt, feliciteer hen met hun succes.
9. Zeur niet na afloop met andere over partners vermeent slecht spel. Praat er later rustig over met hem of haar.
10. Roep op het gepaste ogenblik de wedstrijdleider / arbiter en bedank hen; zij werken voor uw plezier.


13-02-2007 Overlijden van ons clublid Gertruud Verhagen:

Op zaterdag 10 februari 2007 is na een kortstondig ziekbed ons clublid Gertruud Verhagen overleden, in de leeftijd van 76 jaar. De meeste van onze leden zullen haar waarschijnlijk niet eens gekend hebben, omdat Gertruud alleen op maandagmiddag kwam bridgen. Zij heeft een aantal maandagmiddagcompetities gespeeld met Thei Welbers. Gertruud was sinds het seizoen 2005/2006 lid van onze club.
Bijgevoegd treft u de rouwkaart aan die wij ontvangen hebben.

De uitvaartdienst wordt gehouden op donderdag 15 februari om 11.00 uur in de parochiekerk van de H. Petrus te Bergen, gevolgd door de begrafenis op het R.K. kerkhof aldaar.Wij wensen haar echtgenoot, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe in deze moeilijke dagen.29-01-2007 Bridgedrive Rotaryclub Cuijk d.d. 3 maart 2007:

Op zaterdag 3 maart 2007 organiseert de Rotaryclub Cuijk-Maaskant weer de traditionele bridgedrive in het personeelsrestaurant Nutreco Nederland B.V., Veerstraat 38 te Boxmeer. De inschrijving is vanaf 14.00 uur en de drive zelf begint om 15.00 uur. Kosten Euro 30,00 per paar. De opbrengst zal worden aangewend om ouderen in het Land van Cuijk en Noord-Limburg uit hun isolement te halen.
Voor informatie: Klik hier

Als u interesse heeft in deze drive, stuurt u dan even een mailtje naar Gijs Verweij, zodat ik u de deelnemerskaart kan toemailen.


28-01-2007 Geslaagd Bridgeweekend in Valkenburg:

Op vrijdag 26 januari 2007 zijn 57 personen richting Valkenburg gereisd, alwaar zij een zeer geslaagd bridgeweekend zouden gaan beleven. Een groot aantal leden van onze club waren weer van de partij. Dit alles vond plaats in Hotel Schaepkens van St. Fyt. Niet alle personen waren bridgers, in totaal waren er 48 bridgers, die verdeeld over 2 groepen van 12 paren maar liefst 2 avonden hebben gebridged.
Overdag was er gelegenheid om zelf activiteiten te gaan doen: bijv. winkelen in Maastricht, Valkenburg verkennen en aldaar de grotten bezoeken, maar er zijn ook mensen naar Aken gegaan. Op vrijdag was er zelfs de gelegenheid om het Provinciehuis van Limburg te bezoeken. Gelukkig werkte het "weer" ook een beetje mee!!!!
Over het hotel was iedereen uitermate tevreden. Mooie kamers en lekker eten, en natuurlijk niet te vergeten Paul, "de man van de bar", die er voor heeft gezorgd dat velen tot in de late uurtjes bleven zitten. We zullen hier vast en zeker nog wel eens terugkomen voor opnieuw zo'n schitterend weekend.
Op dit moment kunt u hier alvast de uitslagen nog eens nalezen en de foto's bekijken. De eventuele verslagen van de deelnemers zullen er later bij geplaatst worden.
De uitslagen en de foto's van het bridgeweekend vindt u hier.


06-01-2007 BBC leden bezoeken Speelpaleis Trollenland in Deurne:

Onder onze leden bevinden zich ook een heleboel lieve Oma's en Opa's, en 4 daarvan troffen elkaar afgelopen vrijdag 5 januari 2007 geheel toevallig in het Speelpaleis Trollenland in Deurne, althans dat zeggen ze zelf. Nou als u naar de bijgevoegde foto kijkt, dan zou u ook een andere indruk kunnen krijgen. Kleinkinderen zijn er amper te zien, en men heeft ook toevallig nog speelkaarten bij zich. Of zou het misschien een actie zijn om op de website van onze club terecht te komen. Vooral de "heer" van het gezelschap is hier de laatste tijd actief mee bezig. Was hij tijdens het kaarten ook maar zo actief!!!!!!

De redactie.


31-12-2006 Kerstgroeten vanuit Oberstdorf:

Beste clubleden,

Onze feestcommissie heeft kosten noch moeite gespaard om de door hun gemaakte kerststukjes af te leveren bij onze bridgeleden. Zo hebben zij de kerststukjes voor Jac en Toos Kersten zelfs helemaal afgeleverd in het Duitse "Oberstdorf".
Als bewijs hebben Jac en Toos daarom bijgevoegde foto opgestuurd, en willen zij via deze weg de feestcommissie hartelijk bedanken voor hun grote inzet.


Groetjes Jac en Toos Kersten.


15-12-2006 Poll: Vindt u deze website overzichtelijk genoeg?:

De afgelopen maanden heeft u hier de mogelijkheid gehad om aan te geven of u deze website overzichtelijk genoeg vindt of niet. Er hebben slechts 25 personen de moeite genomen om hun mening kenbaar te maken. Hieronder volgt de uitslag:

Ja, deze website is overzichtelijk genoeg: 19
Nee, deze website is niet overzichtelijk genoeg: 5
Geen mening: 1


15-12-2006 Jaarlijkse Districtsdag op zondag 11-02-2007:

Op zondag 11 februari 2007 zal weer de jaarlijkse Districtsdag van het district Noord & Midden Limburg worden gehouden in Zalencomplex LimianZ te Venlo (voorheen De Koel).
Als u interesse heeft in dit evenement, dan kunt u zich opgeven bij Bob Schentke, omdat we één totaal opgave zullen doen.
Het inschrijfgeld is 15,-- euro per paar, inclusief lunch en dient voldaan te worden aan de zaal.
Voor informatie: Klik hier


08-12-2006 Competitie voor Damesparen 2006-2007:

Van het District Noord- en Midden Limburg een brief ontvangen m.b.t. een Competitie voor Damesparen 2006-2007. De wedstrijden zullen worden gespeeld op woensdagmiddagen in het Oranjehotel te Meijel.
Voor de Eerste Klasse is iedereen welkom om zich daarvoor op te geven!!
Voor de brief: Klik hier


16-09-2006 BBC goed vertegenwoordigd op 12e Venrayse Kroegentocht:

De twaalfde kroegentocht in Venray, gespeeld op zaterdag 16 september 2006, was wederom een groot succes. 180 paren deden er aan mee, het weer was schitterend en de stemming bij de deelnemers was dan ook opperbest.
Ook veel leden van de BBC speelden hun 32 spellen, met wisselend succes. Bij de eerste 20 eindigde ons nieuwe paar "Netty en Henk van Lier", en Hans Aerts met zijn partner. Ook een aantal leden eindigden flink onderaan, daarom niet getreurd want de eerste 20 paren en de laatste 10 paren ontvingen een leuke prijs.

De top die men op een spel kan behalen is 178!!!!

Hier volgen de uitslagen van onze deelnemende leden:
13: 60,35% Netty en Henk van Lier
15: 59,99% Hans Aerts met partner Dhr. van Lieshout
27: 57,11% Jan Heinekamp met zijn vrouw Petra
46: 54,70% Wil ten Horn en Rietje van der Mast
55: 53,95% Mieke Bosmans en Vera Wintermans
60: 53,61% Bob en Ali Schentke
84: 51,10% Dora van de Logt met partner Betty Janssen
98: 49,44% Arie Jongkind en Gerda Zwitserlood
107: 48,16% Toos Kersten en Louise de Vries
120: 46,72% Mary-Ann Paulussen en Ietje ter Woorst
129: 45,37% Sybille Parijs en Dien Wijnhoven
139: 44,79% Dora Goossens en Lenie Sonnemans
170: 38,54% Henk Bosmans met zijn broer Pieter
174: 36,74% Corrie Berends en Irma van Kortenhof
179: 32,05% Anja en Wim Jansen

Voor een totaaluitslag en de spelverdelingen verwijs ik u graag door naar de website van Ton Lenards: www.lenards.org.

Onze deelnemende leden kunnen ook nog hun eigen scorestaat, ofwel uw Paarinfo, bekijken: Hier kunt u uw paarinfo bekijken.


11-09-2006 Overlijden van ons zeer gewaardeerd clublid Jan Westheim:

Beste Clubleden,

Op donderdag 7 september is na een langdurig ziekbed ons zeer gewaardeerd clublid Jan Westheim overleden. Jan was één van de oprichters van onze club, samen met zijn vrouw Els. Van Els hebben we eerder dit jaar helaas ook afscheid moeten nemen. Jan en Els hebben samen veel voor onze club betekend. Jan is 73 jaar geworden.

De uitvaartdienst wordt gehouden op dinsdag 12 september om 13.30 uur in de parochiekerk H. Petrus aan de Kerkstraat te Bergen, waarna om 15.30 uur de crematieplechtigheid volgt in de aula van crematorium Venlo, Grote Blerickse Bergenweg 30 te Venlo-Blerick.

Op maandag zal er om 18.30 uur ter nagedachtenis een avondwake worden gehouden in voornoemde kerk.

Wij wensen de kinderen en kleinkinderen heelveel sterkte toe in deze moeilijke dagen.


01-09-2006 Bergense Bridgeclub verwelkomt 15 nieuwe leden:

M.i.v. het nieuwe seizoen 2006-2007 krijgt de Bergense Bridgeclub er 15 nieuwe leden bij.
7 leden spelen op dit moment ook al bij een andere bridgeclub. Het betreft:
1. het echtpaar Tineke en Keith Woodford uit Arcen; 2. Corrie Brands en Jan van der Werf uit Arcen; 3. het echtpaar Netty en Henk van Lier uit Bergen; 4. Wieps Poels uit Arcen, hij gaat kaarten met ons clublid Teng Giesen.

Verder hebben zich 8 cursisten als lid aangemeld, nl.:
1. Agnes de Best en Mariet Koppes uit Bergen; 2. Annie Cremers en Thea Peeters uit Well; 3. het echtpaar Marie-José en Theo Simons uit Aijen; 4. Birgit Fraaije en Annette Leijten uit Bergen/Gennep.
Het is lang geleden dat onze club zo'n groot aantal nieuwe leden mag verwelkomen.

Verder kunnen wij u nog melden dat Arie Jongkind gaat kaarten met Adri Smits, en Jan van der Meer gaat kaarten met Annie Zweekhorst. Marie-José Peters heeft zich als lid afgemeld.


25-08-2006 Leuke website om uw bridgekennis te testen:

Graag willen wij u attent maken op de volgende website: Bergbridge. Op deze site kunt u via vragen en quizen uw bridgekennis testen, en biedt u tevens de mogelijkheid om uw kennis te vergroten. U kunt meteen kijken of u de juiste antwoorden hebt gekozen, en er wordt ook theorie besproken. Zeker voor de cursisten, maar ook voor de mensen die al langer bridgen, is dit zeker de moeite waard. U bent immers nooit te oud om bij te leren, en het is ook goed voor het niveau van onze club. Succes!!!
Onder de button "links" is deze website toegevoegd, maar u kunt hem hier ook aanklikken: www.bergbridge.nl.


19-08-2006 50-jarig huwelijksfeest van Henny en Trees Sent:

Beste clubleden,

deze zomer heeft er nog een heugelijk feit plaats gevonden, nl. het 50-jarig huwelijksfeest van ons clublid Henny Sent. Op maandag 7 augustus 2006 was het precies 50 jaar dat Henny met zijn vrouw Trees getrouwd is.
Bijgevoegd treft u hun uitnodigingskaart aan. We hopen binnenkort ook nog enkele foto's te kunnen plaatsen.
16-08-2006 90-jarig verjaardagsfeest van Gerda Zwitserlood:

Hallo beste Clubleden,

Op zaterdag 15 juli 2006 is ons clublid Gerda Zwitserlood 90 jaar geworden. Haar verjaardagsfeest heeft zij gevierd aan de Maas in Aijen, alwaar Ria van de Hurk haar huis en terras beschikbaar heeft gesteld. Het was die dag prachtig mooi weer, ja zelfs warm. 's Middags was er een receptie voor familie, kennissen en bridgevrienden. Bij binnenkomst ging iedereen met Gerda op de foto, en daarna kregen we koffie met een heerlijk stuk cake. Dit alles werd geserveerd door Trudy, ja zij helpt ons normaal ook al in "Den Asseldonk". Verder werden we getrakteerd op heerlijke hapjes en natuurlijk drankjes, dit alles met uitzicht op de Maas.
Later op de avond was er ook nog een buffet, en hier waren weer andere genodigden aanwezig. Kortom, Gerda kan terug kijken op een heel bijzonder mooie dag, een dag om nooit meer te vergeten. En zij mag zich met trots ons oudste clublid noemen.

Hieronder kunt u alvast enkele foto's bekijken. We hopen er binnenkort nog meer bij te kunnen plaatsen.
15-08-2006 Europees Kampioenschap Open Bridge Teams:

Beste Clubleden,

Van 12 tot en met 26 augustus vindt in Warschau het Europees Kampioenschap voor Open Bridge Teams plaats. Het Nederlands Open Bridge Team staat na de 3e dag op een tweede plaats. U kunt de resultaten van het Nederlandse Team online volgen via onderstaande link:

Resultaten Nederlands Open Bridge Team

Verder kunt u hier het dagboek lezen van Eric Laurant, team manager, via bijgevoegde link:

Dagboek


22-07-2006 Huwelijksdag van Gijs Verweij en Veronica Swaro:

Beste Clubleden,

Op zaterdag 22 juli zijn Veronica Swaro en ik, Gijs Verweij, met elkaar getrouwd. Nu vind ik het een beetje lastig om over mijn eigen huwelijk een verslag te gaan schrijven. Nu hoop ik dat er misschien leden zijn die dit voor mij willen doen???
U krijgt van ons nog een schriftelijke dankbetuiging, maar toch wil ik alvast middels deze weg alle leden bedanken die ons geholpen hebben, die aanwezig waren bij de gemeente, de kerk, de receptie en bij de feestavond.Natuurlijk kunt u hier nog meer foto's bekijken.


01-07-2006 Gegevens over huwelijk van Gijs Verweij en Veronica Swaro:

Beste Clubleden,

Zoals u ongetwijfeld al vernomen heeft, gaan Gijs Verweij en Veronica Swaro trouwen op zaterdag 22 juli 2006. Gijs is lid van onze Technische Commissie.

Gijs en Veronica trouwen op zaterdag 22 juli 2006 om 12.00 uur in het gemeentehuis van Bergen LB.
Een zegen over hun huwelijk vragen zij om 13.30 uur in de St. Petruskerk, Kerkstraat 8 te Bergen LB.

Zij nodigen u graag uit voor de receptie van 16.00 tot 17.30 uur in zaal "Het Veerhuis" te Aijen.

Denkt u aan een kado? Mag het dan zo.....

Ceremoniemeester: Henk Bosmans, tel. 0485-342478, E-mail: h.bosmans@planet.nl

Namens Gijs en Veronica.


25-06-2006 Bericht van Joke Schreuder over het project van haar dochter Peggy:

Lieve allemaal,

Zoals sommigen misschien al zullen weten zijn Yinka en ik weer terug in Nederland. Een dag voor de aardbeving in Yogyakarta zijn we met veel pijn in ons hart teruggekomen naar Nederland. Net goed en wel aangekomen vernamen we met nog meer pijn in ons hart het vreselijke bericht uit Yogya. Gelukkig leven al mijn vrienden nog, maar daar is ook alles mee gezegd. Al mijn vrienden hebben wel een familielid, een vriend of een bekende verloren. Bovendien zijn veel vrienden dakloos geworden. Een goede Indonesische vriendin van mij heeft 13 mensen om haar heen verloren. Van haar huis is slechts een hoopje puin overgebleven. En zij is niet de enige. Ik heb gehoord dat ons huisje ook is ingestort. Van mijn buren heb ik tot op heden nog niets vernomen. De Taaltuin, de school waar ik werkzaam was, heeft veel materiële schade geleden. De kinderen van de Taaltuin zijn getraumatiseerd. De Indonesische school waar Yinka op zat is kompleet verwoest. Aan de ene kant voel ik me machteloos en zou ik het liefste meteen teruggaan om te helpen. Aan de andere kant ben ik natuurlijk erg blij dat Yinka van deze vreselijke ellende bespaard is gebleven. Om toch op een of andere manier te kunnen helpen, heb ik samen met een paar vrienden een website gemaakt om geld in te zamelen voor vriendinnen van mij die een kleinschalige hulporganisatie hebben opgericht om ter plekke noodhulp te verlenen. Hiervoor is veel geld nodig! Ik vertrouw ook op jullie steun. Alle kleine beetjes helpen!
De naam van onze website is:

www.helpjavanow.com

Hier kunnen jullie meer informatie vinden over de projecten, foto's en gironummers. Sorry, dat ik nog niet veel van me heb laten horen, maar ik zit met mijn hoofd alleen nog maar in Yogya. Ik realiseer me dat de aardbeving in Yogyakarta voor veel mensen hier de "ver van mijn bed show" is, maar voor mij is deze ramp nu toch wel akelig dichtbij gekomen.

Dit bericht hebben we ontvangen van Joke Schreuder.


25-06-2006 Nederlandse Wereldtitel Seniorenparen WK Bridge in Verona

Dit bericht ontvingen we van Mieke Bosmans.

Beste mieke bosmans,

Nederlandse senioren winnen wereldtitel bridgeparen!!

Verona, 23 juni 2006.

Nico Klaver (58) en Roald Ramer (60) hebben vrijdag aan het begin van de avond de wereldtitel bridge bij de seniorenparen gewonnen. De Nederlanders, die vrijwel het gehele kampioenschap de leiding hadden, bleven de Polen Klukowski en Jezioro fractioneel voor. Nico Doremans en Jaap Trouwborst deden eveneens goede zaken voor Nederland met de bronzen medaille. Berry Westra en Vincent Ramondt zijn in de open paren in hevige strijd gewikkeld met de Fransen Bompis en De Sainte Marie en Jack Zhao en Fu Zhong uit China. Zaterdagmiddag valt in deze discipline de beslissing over de wereldtitel.

Nederlandse Bridge Bond


16-06-2006 Een oproep van de Feestcommissie:

Beste Clubleden,

onze Feestcommissie heeft een verzoek aan u. Zij zijn op zoek naar flessen zoals vermeld op bijgevoegde foto. Zij willen deze flessen gaan gebruiken om één van de komende Feestdrives tot een succes te maken. Het is ons alleen niet duidelijk of de flessen "vol" of "leeg" moeten zijn.
Als u van deze flessen heeft, dan kunt u ze inleveren bij Marijke Klaverdijk, Dien Wijnhoven of Henk Bosmans.
01-06-2006 Overlijden van ons clublid Gé Nijenhuis:

Beste Clubleden,

afgelopen dinsdag 30 mei 2006 is op 73-jarige leeftijd overleden ons zeer gewaardeerd
clublid Gé Nijenhuis. Sinds 1986 was Gé lid van onze club, en met name de laatste sei-
zoenen was hij de organisator van ons Maandagmiddagbridge, wat hij met veel plezier
deed en waar hij ook trots op was. Het maandagmiddagbridge werd eerst georganiseerd
door zijn vrouw Gon, maar precies 5 jaar geleden, ook in mei, is zijzelf overleden ten gevolge
van een ziekbed. Het afgelopen seizoen deden maar liefst 19 paren mee aan het
Maandagmiddagbridge.

U kunt afscheid nemen van Gé in het Uitvaartcentrum Schrijen, Hollesteeg 1a (hoek
Beugenseweg) te Boxmeer, op vrijdag 2 juni van 19.00 tot 19.45 uur.
De afscheidsdienst wordt gehouden op zaterdag 3 juni om 12.00 uur in de grote aula van
crematorium Rijk van Nijmegen, Schoenaker 12 te Beuningen (Gld).
Samenkomst in de ontvangkamer van het crematorium, waar vanaf 11.30 uur
gelegenheid is tot schriftelijk condoleren.

Wij wensen Mariet, de kinderen en kleinkinderen heelveel sterkte toe in deze moeilijke dagen.31-05-2006 Een bericht van Harry Klaver in ons Gastenboek:

Hierbij condoleer ik van harte de familie en de leden van de BBC met het overlijden van Ge Nijenhuis. Vol ongeloof staar je naar het beeldscherm als je dit bericht hebt gelezen. Een triest verlies voor de familie en ook voor de BBC, juist ook voor de maandagmiddagbridgers. Ik wens ieder die door dit overlijden is getroffen van harte kracht toe om hiermee om te gaan. Ik hoop ook dat de vele goede herinneringen aan Ge geleidelijk het verdriet zullen verzachten.
Harry Klaver
Heijen
(maandagmiddagbridger)


25-05-2006 12e Venrayse Kroegentocht:

Beste Clubleden,

Op zaterdag 16 september 2006 wordt alweer voor de 12e keer de "Venrayse Kroegentocht" georganiseerd. De afgelopen jaren deden hier ongeveer 200 paren aan mee, en staat alom bekend vanwege zijn gezelligheid.
Gezellige café's cq restaurants, een lekkere lunch in de middagpauze en natuurlijk mooi weer, maken het geheel compleet.
Als u interesse in deze Kroegentocht heeft: Klik hier24-03-2006 Artikel over Zondagmiddagbridge:

Beste Clubleden,

een aantal jaren geleden werd er door onze club op iedere 1e zondagmiddag van de maand
een bridgewedstrijd georganiseerd. Omdat op een gegeven moment de belangstelling hiervoor
minder werd, zijn we hier toen mee opgehouden.

Nu willen wij onderzoeken of het misschien weer leuk is om dit het volgende seizoen weer in
te voeren. Daarom willen wij op zondag 9 april 2006 een zondagmiddagwedstrijd organiseren
in Zaal 't Veerhuis te Aijen, aanvang 13.30 uur.
Net zoals vroeger is er ook de mogelijkheid om geheel vrijblijvend, na afloop van het bridgen
weer ergens te gaan eten.

Het geheel kan natuurlijk alleen maar doorgaan als er voldoende belangstelling is. Indien
u interesse heeft om hier aan mee te doen, dan kunt u zich opgeven door even een mailtje
te sturen naar: klik hier
Bellen mag natuurlijk ook: 0485-341549.
Natuurlijk zijn ook mensen van buiten de club van harte welkom, dus geef het door!!!!

Tot zondag 9 april 2006.24-02-2006 Verslag van Mieke Bosmans over Bridgeweekend te Rijs:

Bridgeweekend Hotel Gaasterland, Rijs van 17 t/m 19 februari 2006

Met 44 personen van de bridgeclubs uit Bergen en Swolgen zijn we een weekend naar het Hoge Noorden getrokken. Velen van ons waren verrast door hetgeen de provincie Friesland te bieden heeft: De prachtige natuur variërend van Het Rijsterbos, grenzend aan het hotel tot het IJsselmeer waar we op de heenreis kennis mee maakten en waar we op zaterdag bijna allemaal vol bewondering langs gereden zijn.En tot de weidse einders met grote boerderijen voorzien van "makelaartjes". Gerda heeft er zelfs een gekocht om haar vogeltjes in te huisvesten. De lieflijke, historische stadjes Hindeloopen, Workum, Makkum etc. langs het IJsselmeer waar we op zaterdag doorheen reden of liepen en her en der een museum bezochten of zomaar van een heerlijke cappuccino of Hindelooper appeltaart genoten. Winkelsteden zoals Balk, Sneek en Leeuwarden, waar de gelukkigen hun slag sloegen zodat ze 's avonds met hun aankopen konden pronken. Een gastvrij hotel met voortreffelijke bedden en een goed verzorgd ontbijtbuffet. Maar het zou in Friesland lang niet zo leuk zijn geweest zonder al die Limburgers. Zoals Jan en zijn harem die overdag Sneek, en 's avonds vooral de bar van het hotel onveilig maakten. Of Thei, die zich ontpopte als nachtbraker en joker van de club. Of Vero en Rinie, die weliswaar niet bridgeden, maar hun mannetje stonden op de bowlingbaan. Of Harrie en Tiny die nu beslist spijt hebben dat ze geen lid zijn van de BBC. Zelfs Jantje Smit was vaak aanwezig, maar helaas viel die bij Henk niet zo in de smaak. Of de winnaars Toos + Louise en Mieke + Vera. Deze laatsten wonnen zelfs beide avonden in hun groep. En dan natuurlijk het organiserend comité met Christa, Eddie, Gijs en Toos, zonder wie we dit fantastische weekend niet beleefd hadden. Hartelijk dank en graag tot een volgende keer!20-02-2006 Verslag van Jan Wijnhoven over Bridgeweekend te Rijs:

BRIDGEWEEKEND IN RIJS.

Op vrijdag 17 februari 2006 reisden 44 deelnemers op uitnodiging van de BBC naar Rijs in Gaasterland in Friesland voor een bridgeweekend. In de loop van de middag druppelden de deelnemers een voor een binnen in Hotel Gaasterland. Enkelen deden over de reis langer dan nodig en hadden Rijs gezocht in de richting Lelystad. Schuld in hun ogen was de routebeschrijving. Na installatie in de hotelkamers werd de omgeving verkend en zelfs al wat gekocht in die ene winkel in Balk. Om 18.00 uur was een ieder weer terug voor het diner. Vanaf 19.30 uur werd gebridged, in ontspannen sfeer, in twee lijnen. Bij de uitslag bleek dat de besten beter waren dan de goeden. Na afloop naar de bar. Voor de volhouders werd er diep in de nacht nog flink gelachen, vooral bij de massage van de voeten van Thei W. Zaterdagmorgen haalde iedereen de eindtijd van het ontbijt, zei het voor sommigen op het nippertje. Daarna vlogen de deelnemers uit naar alle richtingen op verkenning van de omgeving en het verdere Gaasterland. Tegen dinertijd zagen we iedereen weer terug vol verhalen over wat men gezien en beleefd had. Natuur en cultuur waren hoofdthema's. Het landschap was vlak en winderig, in de zomer beslist mooier en vriendelijker. Uit de verhalen bleken ook bezoeken aan Stavoren: het Vrouwtje van Stavoren, Hindeloopen: het eerste schaatsmuseum en het schildersmuseum, Joure: het klokkenmakersmuseum en het DE-museum, Sneek: de waterpoort en zelfs was een enkeling een stuk de afsluitdijk opgereden om dit fenomeen ook te beleven. Om half acht begon de tweede bridgedrive. De besten van de vorige avond speelden in de gele lijn en de goeden in de oranjelijn. Er werd zeer ontspannen en soms luidruchtig gekaart maar toch ook vreugde om een gelukte manche of een onverwachte upslag. En zoals het hoort kwamen de besten weer bovendrijven. Dat bleek bij de prijsuitreiking. Jawel een echte prijsuitreiking, want er waren prijsjes beschikbaar gesteld door Gerda Zwitserlood en Toos van de Kooi en door reisbureau Bejac. De voortreffelijk leidende Gijs Verweij deelde de prijzen uit. Blijdschap bij de winnaars onder applaus van de zaal. De kaartavond werd besloten met een bridgeverhaal van Toos van de Kooi en een gezongen danklied van Harrie Klaver. Applaus voor de organisatoren Christa van der Lint, Eddy Tjan en Gijs Verweij. Daarna weer op naar de bar. Bij het verstrijken van de uren werd de stemming zelfs uitgelaten met polonaise en enthousiast meezingen met de gedraaide smartlappen. De barsluitingstijd slaagde er niet in om de laatste gasten hun bed te laten opzoeken. Dat kon je ook merken zondagmorgen bij het ontbijt. Sommigen kwamen langzaam op gang. De laatsten zwaaiden de eersten uit bij het vertrek richting Bergen. Een zeer geslaagd weekend voor herhaling vatbaar en dit laatste werd ook toegezegd.
Organisatoren, nogmaals bedankt,

Jan Wijnhoven.11-02-2006 Overlijden van ons zeer gewaardeerd clublid Els Westheim:

Beste Clubleden,

afgelopen donderdag 9 februari 2006 is op 66-jarige leeftijd overleden ons zeer gewaardeerd
clublid Els Westheim. 35 jaar geleden was Els samen met haar man Jan betrokken bij de
oprichting van onze club, en heeft derhalve veel voor onze club betekend.

De plechtige uitvaartdienst wordt gehouden op dinsdag 14 februari om 13.30 uur in de
parochiekerk H. Petrus aan de Kerkstraat te Bergen, waarna om 15.30 uur de
crematieplechtigheid volgt in de aula van crematorium Venlo, Grote Blerickse Bergenweg 30 te Venlo-Blerick.
De avondwake is op maandag 13 februari om 18.30 uur in bovengenoemde kerk, waarna u
afscheid kunt nemen van Els in de Mariakapel.

Wij wensen Jan, de kinderen en kleinkinderen heelveel sterkte toe in deze moeilijke dagen.09-01-2006 Bergense Bridgeclub organiseert Bridgecursus voor Beginners:

De Bergense Bridgeclub organiseert een Bridgecursus voor beginners in Nieuw-Bergen.

Het is de bedoeling met deze cursus op maandag 20 februari 2006 te starten.
De aanvangstijd is 19.45 uur; einde ca. 22.15 uur. De cursus wordt gegeven in D'n Asseldonk in Nieuw-Bergen.
De kosten zijn 60 Euro voor 10 lessen (excl. cursusboek).
Voor hen die bijv. kunnen rikken of klaverjassen is de stap naar bridge minder groot. Maar ook zij die niets van kaarten weten kunnen dit fascinerende spel leren!!!!
U kunt zich aanmelden bij Ria van de Hurk, tel. 0485-342195 (n.vande.hurk@hetnet.nl)
of bij Bob Schentke, tel. 0485-341518 (wschentke@hetnet.nl).04-01-2006 Ziekenhuisopname van ons clublid Dora Goossens:

Beste Clubleden,
van Dora van de Logt hebben wij onderstaand verontrustend bericht ontvangen:


Hallo allemaal,

Dora Goossens ligt sinds gisteravond in het ziekenhuis in Boxmeer. Ze heeft waarschijnlijk een tia gehad. Ze had nog geen uitslag van het onderzoek. Ze heeft me zelf gebeld en haar spraak was goed. Ze had problemen met haar arm maar ze was optimistisch. Vanmorgen had ze al gelijk therapie gehad. Hoe lang ze er moet blijven is nog niet bekend. Ze ligt op kamer 254 en haar telefoonnummer is 567594

groetjes Dora van de Logt

Inmiddels is Dora sinds zaterdag 7 januari weer thuis.12-12-2005 Districtsdag zondag 5 februari 2006:

Van het District Noord- en Midden Limburg een brief ontvangen m.b.t. een Districtsdag die op zondag 5 februari 2006 georganiseerd zal worden in "Zaal de Witte Hoeve" te Venray.
Voor de brief: Klik hier06-12-2005 Competitie voor Damesparen 2005-2006:

Van het District Noord- en Midden Limburg een brief ontvangen m.b.t. een Competitie voor Damesparen 2005-2006. De wedstrijden zullen worden gespeeld op woensdagmiddagen in het Oranjehotel te Meijel.
Voor de brief: Klik hier01-12-2005 Van Sinterklaas een gedicht ontvangen, voor de Technische Commissie:

Op 1 december 2005 heeft onze gezellige Sinterklaasdrive weer plaatsgevonden. Helaas kon Sinterklaas zelf niet komen, maar hij heeft wel een gedicht gestuurd, speciaal bestemd voor de Technische Commissie van onze club.
Voor het verslag: Klik hier17-11-2005 Kort verslag Jubileumbijeenkomst District Noord- en Midden Limburg:

Van Mieke Bosmans hebben wij een kort verslag ontvangen over de Jubileumbijeenkomst van het District Noord- en Midden Limburg.
Voor het verslag: Klik hier07-11-2005 Bericht van Joke Schreuder:

Hallo alle bridgeleden,

wat een nare berichten hoor ik toch allemaal. Ik wens de naaste familieleden
en jullie heel veel sterkte met de begrafenis, en de komende tijd.
Daar schrik je even van.
Met ons gaat gelukkig alles goed, terug van Sumatra zitten we nu midden in de
de Kampung in Yockjakarta, lekker warm maar uit te houden. We zitten nu bij
mijn dochter en kleinkind. Het is hier heerlijk rustig.
Groetjes aan iedereen.

Van Henk en Joke Schreuder.05-10-2005 Verslag over het 35-jarig Jubileumfeest ontvangen:

Beste Clubleden,

van Mieke Bosmans hebben we het volgende verslag over het 35-jarig Jubileumfeest ontvangen:
Zondag 2 oktober is in d,n Asseldonk het 35 jarig jubileum van de Bergense Bridge Club gevierd.
Het bestuur heeft er, samen met de feestcommissie en de technische commissie weer een geweldig feest van gemaakt. Allereerst is er, na een heel kort woordje van de voorzitter, gebridged. Ria, Mieke en Arie Jongkind en zijn vrouw hebben 72 spellen geschud en gestoken, zodat we topintegraal konden spelen.Dat wil zeggen dat in alle lijnen de spellen gelijk zijn en je dus hetzelfde spel 1 gespeeld hebt met alle 32 aanwezige paren.
Er waren prijzen voor wie het dichtst bij 35% gescoord had en verder voor de nrs, 3+5. Bovendien ontvingen ook alle groepswinnaars een lekkere fles wijn.
Na de uitslag konden we in het café aan de borrel en niet veel later aan tafel voor een heerlijk feestmaal, deels in de vorm van een buffet. Hans Wintermans wierp zich op als ceremoniemeester en regelde de logistiek van het tafel op geheel eigen wijze!
Gezelligheid kent geen tijd en dus gingen we, iets later dan gepland, terug naar de zaal. Hier werden we geamuseerd door cabaretier Joop Vos uit Stiphout, die de hele dag al aanwezig was en zich ook al van te voren had laten inpraten. Op humoristische wijze haalde hij de BBC, bestuur en leden erdoor. Hij kreeg ons zelfs allemaal van de stoelen, om het nieuwbakken clublied van de BBC mee te zingen.
Misschien hebben we nog wat aan zijn suggesties om de BBC nieuw, maar vooral jong bloed in te blazen. Met een mooie orchidee togen we tegen middernacht geheel voldaan naar huis.
Nogmaals, iedereen die meegeholpen heeft tot het slagen van dit jubileumfeest, hartelijk bedankt.14-03-2004 Verslag wedstrijd Bergen tegen Gennep:

DE WEDSTRIJD VAN HET JAAR 2004: BERGEN tegen GENNEP

Op zondag 14 maart werd voor de eerste keer in de geschiedenis de rivaliteit tussen Bergen en Gennep echt uitgevochten. Toen in het jaar 1684 de barbaren uit Gennep een aanval deden op het vredelievende volk uit Bergen was het pleit snel beslist. De Bergenaren weigerden te vechten, het was hun aard niet!!!! Lijdelijk verzet en met veel uitstekende argumentatie wisten de Bergenaren hun veroveraars te overtuigen dat absoluut onjuist was hen te onderwerpen. Zoals het heden ten dagen in de gemeente Bergen nog gaat, heel langzaam doch met veel overtuiging, wisten de Bergenaren na 320 jaar het juk af te werpen.
Onze voorzitter, Bob Schentke, nam het initiatief om Gennep, op vredelievende wijze uit te dagen voor een bridge wedstrijd, waarbij alle, in het verleden ontstane irritaties, weggewerkt zouden worden.

Hij wist de harde tak van de BC Bergen ervan te overtuigen alle "oud zeer" te laten varen en op sportieve wijze "wraak" te nemen op Gennep (het zijn en blijven tenslotte barbaren toch????)

Om de sfeer bij aanvang alvast te vertroebelen werd Gennep zeer welkom ontvangen met lekkere verse koffie en heerlijke cake, ze smolten bijna.
Na een paar organisatie perikelen in de beginfase, snel opgelost door Mieke en Gijs, nam Bergen direct en resoluut de leiding.

Ronde 1: Bergen 55 imps en Gennep 46 imps.


In de 2e ronde bleek dat de non playing wedstrijdleider Jan Heinekamp, ondanks zijn uitstekende voorbereiding, een schema had gekregen en verwerkt uit 1983, terwijl het tafelschema uit 1998 was.
(slechte controle Heinekamp, waarvan akte!!!!!). Echter dit werd soepeltjes opgelost door iedere ronde het speelschema bekend te maken. Ik weet niet of het daardoor kwam doch Gennep sloeg toe.

Ronde 2: Bergen 33 imps (totaal 88) en Gennep 76 imps (totaal 122)


In de 3e ronde gebeurde er weinig (goeds). Een (te) rustig verloop van de wedstrijd, Gennep spinde heel tevreden en consolideerde.

Ronde 3: Bergen 40 imps (totaal 128) en Gennep 64 imps (totaal 186)


Na dit resultaat vond de absoluut onafhankelijke wedstrijdleider (zijn hart ligt toch in Bergen) het nodig om een "donderspeech" te houden, zeker naar de 2e lijn van Bergen. Of het kwam door zijn orthodoxe manier van optreden, of door zijn indringende woorden of door het plezier wat daarop volgde, ik weet het niet, maar één ding is zeker, Bergen begon vanaf dat moment aan een indrukwekkende opmars.

Ronde 4: Bergen 76 imps (totaal 204) en Gennep 47 imps (totaal 233)


Normaliter in een Mitchell-Duplicate wedstrijd wordt in de 5e ronde geen stand bekend gemaakt. Het maakt het allemaal even spannender, waardoor de beide clubs niet precies weten waar ze nu staan. De wedstrijdleider wist het natuurlijk wel en het was reuze spannend.

Ronde 5: Bergen 76 !! imps (totaal 280) en Gennep 50 imps (totaal 283)


En dan nu de laatste ronde!!!! Een gevecht op hoog niveau. De 2e lijn van Bergen vochten als leeuwen. Zelfs een zo ingetogen paar als Marijke Klaverdijk en Henk Bosmans hoorde ik regelmatig krijsen. Vele paren van Bergen kwamen aan mijn tafel om de scoreslips in te leveren en de opmerkingen als: "we hebben ze lekker ingemaakt" als "we hebben die 6SA gedubbeld gemaakt, goed hé" waren niet van de lucht. Bergen was in een soort trance. Gauw uitrekenen dus.
Aan Bob Schentke de eer om met veel verve de 5e en 6e ronde bekend te maken. (hij wist stiekem de uitslag al van mij, Bob niet verder vertellen hoor)

Ronde 6: Bergen 87!!! imps (Eindtotaal 367) en Gennep 47 imps (Eindtotaal 324)


U begrijpt het al, dolle taferelen in de zaal, Bergense paren vielen elkaar huilend in de armen, de pers kwam in grote getale opdagen, foto's, bloemen, en een prijzend woord van de voorzitter over zoveel vechtlust, inzet en gevoel voor de club, het kon niet op. Toen na een paar uur de gemoederen een beetje bedaard waren, heeft de voorzitter van Gennep, op zeer ingetogen wijze, Bergen voor het volgend jaar uitgenodigd om, in Gennep, de revanche wedstrijd te spelen. Deze uitnodiging werd door onze voorzitter onmiddellijk aangenomen. Bij deze wil ik onze paren dan ook uitnodigen hier volgend jaar zeker aan mee te doen!!!!!

Naschrift:

Na afloop van deze gemoedelijke middag namen 38 mensen deel aan de gezamenlijke maaltijd. Nou ja maaltijd, het was bijna een culinair feest. Heerlijke zuurkool met spekjes, zilveruitjes en ananas, vlees, worst, boerenkool, rode kool en lekkere aardappelpuree met roomboter.
Waar was echter de jus voor de boerenkool??????


Daarna een dessert van ijstaart, en 2 soorten slagroom pudding en!!!!!!!!........... gesmolten chocolade, althans dat dachten Toos en Mieke. Toos: "doe er maar lekker veel overheen want dat heb ik lang niet gehad", Mieke: "ja lekker met chocolade saus". Toos komt aan tafel, wil heerlijk gaan smullen van haar dessert met chocoladesaus en er volgt een ijselijke kreet: "DIT IS GEEN CHOCOLADESAUS MAAR JUS". Lol alom en gewoon dooreten Toos!!!!!

Jan Heinekamp19 september 1999 Vijfde Kroegentocht in Venray:

Bron: Ruitenvrouw september 1999, 10e Jaargang, Nummer 1.

Zaterdag 19 september 1999 was het zover. Voor de vijfde keer werd Venray door een paar honderd (400 !) bridgers onveilig gemaakt. Het festijn zou om 10.15 uur beginnen. Voor tienen was bijna iedereen al in de kroeg, waar hij/zij moest beginnen. Behalve een echtpaar uit Bergen, dat zich keurig netjes 3 minuutjes van 10 meldde. Daarmee waren zij de laatste deelnemers die hun wedstrijdpapieren afhaalden, maar ja, zij moesten ook eerst nog de hondjes uitlaten.

Maar hoezo "Kroegentocht"? Aan het woord "kroeg" verbind ik een heel andere gedachteassociatie dan de organisatoren ons willen laten geloven. Niks donkerbruin lokaal waar gedronken, gekaart en gebiljart wordt. De gastlokalen zijn stuk voor stuk keurige gelegenheden als restaurants, feestzalen, lunchrooms en .... een paar keurig nette cafés. In al deze lokalen was het goed toeven. Natuurlijk was in het ene lokaal het tafeltje wat groter dan in het andere, maar ja, daar hebben we op onze eigen club ook last van.

Over de spellen valt niet veel te zeggen, want echt sensationele spellen zaten er niet in, maar wel flink aantal interessante, getuige de frequentiestaten.

De wegblijvers kunnen spijt hebben (maar ja, u had er toch niet meer bijgekund), dat ze niet tijdig hebben ingeschreven.
Ze hebben o.a. gemist:
- een bridge toernooi in een fantastische sfeer
- over het algemeen heel fijne en sympathieke tegenstanders
- een goede organisatie
- fijne lokaliteiten, een goede lunch
- een prachtige prijzentafel met als unicum in de bridgewereld prijs voor de 20 laagst geëindigden
- en, niet te vergeten, gratis koffie met vlaai in de eerste ronde en heerlijke hapjes van dansschool Janssen tijdens het wachten op de uitslag.

De deelnemers van de B.B.C. vielen dit jaar jammer genoeg niet in de prijzen, maar hadden desondanks een fantastische dag mede dankzij o.a. Corrie, Jan, Ethel, Jeanne, Ingrid, Herman, Ton en niet te vergeten ons "eigen" duo Mieke en Gijs en de weergoden!

VENRAY BEDANKT!!! EN OP NAAR DE ZESDE KROEGEN ? TOCHT.

Maria, Lenie, Dora, Thérèse, Marijke, Lenie, Wim, Henk, Christa, Hans, Johan, Kees, Louise, Herma, Ria, Mary-ann, Ger, Ali, Bob.

Bob Schentke.25 februari 1999 Bridgeschool verzorgd door Dhr. Bollen:

Bron: Ruitenvrouw maart 1999, 9e Jaargang, Nummer 2.

Donderdag 25 februari kwam de heer Bollen van de Bridge Academie ons het een en ander vertellen over het aan- en afsignaleren, het uitkomen tegen een troefcontract enz..
Er hadden zich zo'n vijftig enthousiastelingen van onze club verzameld in "Het Veerhuis". Om 20.00 uur begon de instructie. Aan de hand van allerlei voorbeelden werd onze kennis getest. Zeer leerzaam!

Na goed geluisterd te hebben naar de uitleg van de heer Bollen, konden we het gehoorde in praktijk gaan brengen. Er werden tafels gevormd en men kreeg twaalf spellen te spelen. Goed opletten was nu geboden want er zaten natuurlijk heel speciale spellen bij. Had je een spel gespeeld, mocht je op een bijgevoegd briefje lezen of je het goed had gedaan. Dit veroorzaakte af en toe grote hilariteit, er werd dan ook vaak hartelijk gelachen. Nog nooit heb ik een bridgeavond meegemaakt, waar zo vrolijk op foutief bieden gereageerd werd. We hebben er veel van opgestoken en hopen dat de komende tijd in praktijk te brengen.
Kortgesloten: Leerzaam. Leuk. Lollig!!! Bestuur en de heer Bollen bedankt voor deze avond.

Agnes van Oursouw.januari 1999 Thailand-reis, enkele indrukken:

Bron: Ruitenvrouw maart 1999, 9e Jaargang, Nummer 2.


De Bergense Bridgeclub heeft in de maand januari drie donderdagavonden met een matige bezetting gekend. Zo'n 16 leden waren - met enkele leden van de club uit het naburige Swolgen, alsook een aantal niet-bridgers - op 12 januari naar Thailand vertrokken om daar van een zeer geslaagde vakantie te genieten en op 2 februari terug te keren, enthousiast en door de zon bruin gebakken.

Het was inderdaad een fijne vakantie, zeer gevarieerd, veel te zien en een perfecte organisatie, hetgeen o.a. tot uiting kwam in de uitstekende kwaliteit van hotels en maaltijden.
De indeling van de reis was als volgt: vanaf Bangkok (3 overnachtingen) werd een bustrip noordwaarts gemaakt, waarbij na elke dagreis een verblijf van 2 of 3 overnachtingen in de aankomstplaats volgde. Aldus werd in 5 etappes (14 dagen) een afstand van ca. 1000 km. overbrugd, grotendeels door het laagland van de rivierdelta.
Aangekomen in het meer bergachtige noorden van Thailand (Chang Mai en Chang Rai) werd de bus teruggestuurd en vervolgde de reis per vliegtuig naar Mae Hong Son.
Drie dagen daarna retourvlucht via Bangkok naar Pattaya in het zuiden, waar we "niets meer hoefde te doen" omdat dit een badplaats bij uitstek is met meer toeristen (ook sex-toeristen) dan inwoners.
Na drie dagen uitrusten (geen overbodige luxe na een pittige rondreis) kon de terugtocht worden aanvaard en arriveerde het gezelschap - per speciaal ingehuurde bus - op dinsdag 2 februari moe (velen hadden een week nodig om bij te komen van de lange reis) maar voldaan in Bergen.

Tijdens de reis werden we begeleid door Tony (een Nederlandse ex-journalist, reeds 12 jaar woonachtig in Thailand) en Eddy (een echte Thai, die engels sprak, maar niet altijd goed verstaanbaar). De rolverdeling was meestal dat Tony - die zeer goed op de hoogte was van allerlei Thaise zaken - het woord deed, terwijl Eddy zich zeer verdienstelijk maakte met de organisatie, zoals het tijdig informeren van hotels, restaurants e.d. waarheen wij onderweg waren. Hierbij was zijn GSM een bijzonder handig instrument.

U zult hier geen uitgebreid reisverslag verwachten. Heeft U daarvoor belangstelling, dan verwijs ik graag naar collega Gijs Verweij, die van plan is om, evenals van een voorgaande reis, een soort boekwerkje te maken aan de hand van een compleet schrift vol reisaantekeningen.

Enkele ervaringen wil ik niettemin op deze plaats vermelden, in willekeurige volgorde:
-fraaie landschappen, vooral in het Noorden;
-uitgestrekte rijstvelden, die voldoende voedsel voor de bevolking voortbrengen;
-ook andere tropische cultures zoals ananas, papaja, ander fruit en uitgestrekte djati-bossen;
-in januari zonnig en warm, meestal verdraagbaar en niet teveel last van muggen;
-redelijk goed wegennet, goede toeristen hotels, prima eten en dito zwembaden;
-indrukwekkend verblijf rond "de brug over de Kwai rivier" met musea, kerkhof en spoorwegpas;
-koningshuis (Boumibol) met grote opvolgingsproblemen en ook in dit land veel politieke corruptie;
-veel tempels en Boeddhabeelden, zowel liggend (40 meter) als zittende (5500 Kg. puur goud);
-zeer geschikt voor winkelend publiek, soms wel, soms niet pingelen maatkleding;
-goede kwaliteit bier (Singa) en Thaise (Mekong) whisky;
-vriendelijke bevolking, interessante bergstammen van diverse rassen o.a. longnecks, opiumschuivers;
-Thaise obers kunnen niet tellen noch op een vlotte manier afrekenen en wisselgeld is altijd een probleem;
-Maar ook Nederlanders hadden omrekenproblemen met de koers van de Baht;
-Kaarten, dus ook bridgen is in hotels toegestaan, dus werd in de groep in gepaste mate bebridged;
-Zelfs is er één ronde van de clubviertallencompetitie gespeeld; maar een tweede ronde zat er echt niet in;
-Het gezondheidsniveau in de groep bleek vrij hoog, reisziektes duurden meestal slechts één dag;
-Van de airconditioning kun je wel een hardnekkige hoest overhouden;
-Ook reisgidsen kijken wel eens te diep in het glaasje en kunnen dan zorgen voor veel lawaai en vermaak;
-Tochtjes per "gemotoriseerde punters", per bamboevlot, per taxi (toektoek) en per olifant zijn best leuk;
-Sinds kort weten we nu ook, dat Thailand voorheen Siam werd genoemd en dat het nimmer een Engelse of Franse kolonie is geweest, zoals de omliggende landen Myamar (Birma), Cambodja, Laos, Malasya en Vietnam;
-En we weten ook dat in Vaals niet het enige drielandenpunt ter wereld ligt.

Als ik hieraan toevoeg, dat het goede humeur onder de reisgenoten rond de honderd procent scoorde, kunt U terecht concluderen dat deze vakantiereis zeer goed geslaagd is.

Kees de Vries.15 november 1998 Ontmoeting B.C. de Maasdorpen - Bergense Bridge Club:

Bron: Ruitenvrouw maart 1999, 9e Jaargang, Nummer 2.

Zondag 15 november 1998 vond de jaarlijkse ontmoeting plaats tussen de bridgeclubs van Bergen en Swolgen. De afgelopen twee jaren werd de ontmoeting beide keren een verpletterende nederlaag voor de bezoekende club, dus beide clubs kenden de smaak van de overwinning. Natuurlijk hadden de leden van de B.B.C. zich vast voorgenomen om dit keer niet afgeslacht te worden. De eerste ronde leek het er even op of we een geweldige voorsprong namen, maar één Bergs viertal sloot de ronde af met 0 tegen 40 punten. Deze slag kwamen we de hele middag niet meer te boven. De laatste ronde liepen we weliswaar geweldig in, maar uiteindelijk stond het scorebord op 299-285. (Merkwaardig genoeg komt bij bridgen de ontvangende club altijd eerst). De eindstand van de derde ontmoeting was in matchpoints
17 : 13.

Ondanks dit kleine verlies, was het een heel gezellige, geanimeerde middag. Met een aantal bridgers gingen we nog naar Blitterswijk om in 't Roekenbosch te genieten van een heerlijk buffet. En hier waren er zeker geen verliezers, gezien de vele malen waarop de borden werden volgeschept.


Ik weet zeker dat de aanwezige paren al weer uitkijken naar de volgende ontmoeting.

Mieke Bosmans.september 1998 Vakantiepret in Italië:

Bron: Ruitenvrouw september 1998, 9e Jaargang, Nummer 1.

De wekelijkse donderdag-avond is niet de enige gelegenheid om te bridgen. Vele leden van de Bergense Bridgeclub zijn ook lid van andere clubs in de regio, kaarten op maandagmiddag min of meer in clubverband in "Het Hoekske" of hebben met vrienden of vriendinnen een wekelijkse kaartmiddag of avond.

Een groep van vier bridgende vriendinnen kaart niet alleen, maar spaart tegelijkertijd met als resultaat leuke reisjes naar het buitenland, zoals deze keer naar Italië. Onderstaand gedicht getuigt van deze geslaagde trip.

Vakantiepret (25 augustus tot 3 september 1998)

De reis viel reuze mee
onze chauffeurs waren alle twee
geweldig goed en snel
en....door Charles' "uitdraai" wisten ze de weg ook wel!
Het weer kon niet beter
al werd het wel steeds heter.

Ons eerste nachtlogies was snel gevonden
maar voor pizza's hebben we gelopen wat we konden
en de "Ontbijtshow" de volgende morgen op bed
gaf weer de grootste pret!

Toen weer verder naar "Passignano",
daar waren we ook weer zo
en mooi regelrecht naar ons hotel
"Paradiso" weet je wel.
Het was werkelijk op alle fronten goed
ze weten daar wel hoe het moet.

Na wat zwemmen en rusten
gingen we de volgende dag naar andere kusten
Prachtige kerken in oude steden
Italië is mooi, zo moet u weten
De wijn en cappuccino hebben we goed geproefd
al werden we van de prijs wel eens bedroefd!

's Avonds werd er gebridged voor de volgende pot
(de andere hotelgasten vonden ons wel eens zot).
Maar ook voor een dansje op het terras
waren de "golden girls" in hun sas.

Zo is een weekje snel voorbij
en kwamen we weer blij
ondanks de regen op de laatste dag
en je niet zo snel rijden mag
goed zonder file op pech in Bergen aan
om hier weer met bridgen verder te gaan.

Hennie Rörich, Lenie Verweij, Tineke Greve en Toos van de Kooi.september 1998 Verslag van de Vierde Kroegentocht in Venray:

Bron: Ruitenvrouw september 1998, 9e Jaargang, Nummer 1.

Omdat het bridgeblad deze keer wat laat is, kan het verslag van de Vierde Kroegentocht in Venray er mooi in mee genomen worden.

Zaterdag 19 oktober was het weer zo ver. Door heel Venray kwam je ze tegen; mensen met een speelkaart opgespeld en een plattegrond in de hand om alweer de zoveelste kroeg te vinden!
Mogelijk zijn bridgers normaal niet zo'n kroegentijgers. Er waren er in ieder geval, die hun volgende locatie niet tijdig bereikten en dus wat minder tijd hadden voor hun spellen in die ronde.
De organisatie was weer perfect. 196 paren deden mee en dat hadden er nog veel meer kunnen zijn, maar 196 paren is de bovengrens, dus hebben nogal wat paren hun inschrijvingsgeld terug gekregen. Er was zelfs een paar, dat er vanuit ging dat op de dag zelf er altijd uitvallers zijn en dus 's morgens vroeg al bij het organiserend comitee stond te wachten. Maar helaas voor hen, iedereen kwam opdagen, dus na een kopje koffie konden zij onverrichterzake weer naar huis.

De Bergense Bridge Club was redelijk vertegenwoordigd. Gijs, Gon en Mieke hielpen weer bij de organisatie en ongeveer 15 leden speelden de 8 x 4 spellen. Helaas werd de prestatie van de afgelopen 2 jaren niet herhaald. De winnaars kwamen niet van de BBC, sterker nog, bij de eerste 10 waren geen Bergenaren, alhoewel Hans Aerts en partner op plaats 7 eindigden, met 63,54%. Maar ja, Hans komt uit Blitterswijck.
Het echtpaar Schentke volgde op de 16de plaats met 60,70%; Ger Wijnhoven werd met zijn partner 24ste met 58,80%;
Henk Bosmans was met zijn broer Pieter (beiden uit Venray, maar niet langer daar woonachtig) 40ste met 56,23%; Mary-Ann Paulussen (vorig jaar nog winnaar met Ria van de Hurk) speelde met Toos van de Kooi niet onverdienstelijk nl. 81ste met 51,57%.
De rest van de leden presteerde misschien niet goed, maar heeft in ieder geval een hele leuke dag gehad met een lekkere lunch, en 32 leuke en minder leuke spellen.15 december 1996 Uit Bridgen in Swolgen:

Bron: Ruitenvrouw januari 1997, 7e Jaargang, Nummer 2.

Uit Bridgen


"Er is bijna geen copy voor de Ruiten Vrouw", zei Mieke jl. donderdag na de bridgewedstrijd tegen Vera, en onze voorzitster reageerde gelijk tegen mij (ik zat pal naast de beide dames aan de bar).
"Leen, schrijf jij eens een stukje over onze zondagmiddag bridgewedstrijd van 15 december in Swolgen!"
Nu, daar gaat hij dan: laat ik het eens proberen.
Ik geloof dat Toos en Math Keulards het balletje opgegooid hadden, maar ons aller Sjaak heeft toch zeker 15 paren bijeen gepraat van: "Kom ga mee naar deze vriendschappelijke bridgewedstrijd!" En geloof me, ieder had er wel zin in, op deze donkere zondag, waarvan men dan zegt: "Echt bridgeweer".
"Het zou leuk zijn" (ook Sjaak zijn woorden) "na afloop gezamenlijk ergens te gaan eten".
En zo gezegd, zo gedaan. Een fijne middag in een mooie zaal, alles prima geregeld, aardige mensen, lekkere koffie enz.. Wat wil je nog meer? Ja, winnen natuurlijk, maar.....dat was er niet bij. (Hoewel, later kwamen mijn maatje en ik nog niet zo slecht uit de bus!) Doch nu komt het!!!!
Na de laatste tafel was er zoals gewoonlijk een geloop van opruimers, wc-gangers en.....ook van weglopers, al naar huis toe!! Of de stok er achter stond!
Ook ons groepje was binnen de kortste keren geslonken tot de helft. "Ja maar" hoorde ik Vera zeggen "die kunnen toch niet al weggaan: ik moet na de uitslag mijn woordje van dank nog uitspreken enz. en nu zijn we nog maar met zo weinig over, dat is toch niet zoals het hoort?" Dat was even slikken.
Maar de beker kwam te voorschijn, werd uitgereikt en Vera had al weer een mooie speech en er werd hartelijk gelachen.
Daarna zijn we dan toch met ons geslonken groepje naar een bijzonder goede chinees in Castenray geweest. En het leuke is, we hebben er (ook zonder Sjaak) echt heel lekker en niet duur gegeten!

Nu, dat was het wel zo'n beetje. We gaan een volgend maal hopelijk weer met z'n allen, doen het dan eens dunnetjes over en heel misschien winnen we dan wel.
Het was een plezier dit even te schrijven ter aanvulling van Ruiten Vrouw van deze maand.

Leni Verweij


free web counter


Website Statistieken